Đorđa Meloni nije najavila obračun sa Švabom i globalistima

1122

Pobjeda Đorđe Meloni na izborima u Italiji dala je krila desničarima na internetu. Nakon hvalospjeva o “ženi, majci, hrišćanki” Meloni uslijedila su nadanja da će se ona konačno obračunati sa “zlim globalistima”.

Hrvatski portal Epoha objavio je tekst naslovljen:

“Nova talijanska premijerka u svom govoru poručila da će obraniti Italiju od Klausa Schwaba i Svjetskog ekonomskog foruma”

Tekst je ubrzo završio i na portalu IN4S, uz nešto izmijenjen naslov:

“Meloni: Zaštitićemo državu od globalista poput Švaba; Poljska podržala novu italijansku premijerku”

Nešto kasnije i Informer je objavio tekst:

“POČELO JE! MELONI JASNA, ZAŠTITIĆEMO ITALIJU OD GLOBALISTA POPUT ŠVABA! Ursula fon der Lajen poručuje, BRISEL IMA MEHANIZAM DA DISCIPLINUJE RIM!”

Meloni je izrazita desničarka za koju stižu i ocjene da može ugroziti demokratiju u Evropi. A da li je ona zaista obećala obračun ili zaštitu Italije od globalista poput Klausa Švaba?

Pobjednički govor, na koji se pozivaju mediji koji tvrde da je Meloni zaprijetila Švabu i globalistima, objavljen je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.

Washington post, koji je analizirao pobjednički govor Đorđe Meloni, takođe ne pominje da se ona obratila Švabu, da je pominjala njegov Svjetski ekonomski forum.

Štaviše, Bloomberg je, izvještavajući o govoru Đorđe Meloni, napisao da se buduća premijerka Italije nakon trijumfa javnosti obratila “umjerenim tonom”. Kao umjeren njen govor je ocijenio i britanski Time navodeći kako se Meloni obavezala da ujedini zemlju, pretpostavljate – bez pominjanja Švaba i globalista.

Takođe, naše kolege iz Faktografa su analizirale ovakve objave i ukazale da postoji razlog zašto se od Meloni očekuje da ovakvo nešto izgovori jer dolazi neofašističkog ili postfašističkog okrilja, ali da ipak nije kazala to što joj se objavama Epohe, IN4S-a i Informera pripisuje.

Odakle su mediji koji su prenijeli ovu vijest izvukli navodno obraćanje Švabu i globalistima ostaje nejasno, ali je jasno da je u pitanju lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.