Umjetnost, Rusija, Ukrajina, satanizam i Marina Abramović

3594
marina-abramovic

Konceptualna umjetnica Marina Abramović, pravi je magnet za dezinformacije. Ona je u više navrata bila na meti teoretičara zavjera, a krajem proteklog mjeseca Fejsbukom se proširila vijest da je pozvala ljude koji podržavaju Ukrajinu da joj se pridruže “u molitvi Luciferu da uništi Rusiju”:

Ta informacija, između ostalih, podijeljena je na Fejsbuku.

„Pa kaže… “Umetnica mora biti zdrava…”

Objavu prate brojni uvredljivi komentari, u kojima se tvrdi da je riječ o satanističkoj molitvi.

Međutim tvrdnje da je Marina Abramović objavila poziv ljudima koji “podržavaju Ukrajinu a koji su protiv Rusije da joj se pridruže u satanističkom ritualnom molitvenom performansu” potpuno su neutemeljene.

Marina Abramović i podrška Ukrajini

Marina Abramović je poručila da je napad na Ukrajinu – napad na sve nas, odnosno napad na čovječanstvo, te da taj napad mora biti zaustavljen.

Kako bi dala svoj doprinos Ukrajini, umjetnica je organizovala aukciju, a tri najbolja ponuđača dobila su priliku da se nađu naspram nje, u ponovnoj postavci njenog legendarnog performansa “Umjetnica je prisutna” (The Artist is Present) iz 2010., kao i da dobiju potpisanu fotografiju. Sve je dio instalacije “Performative”, koju je Abramovićeva organizovala u njujorškoj galeriji Sean Kelly. O tome su pisali svjetski mediji.

Aukcija za pomoć Ukrajini trajala je od 17. do 25. marta putem platforme Artsy. Sva sredstva otišla su humanitarnoj organizaciji Direct Relief, koja je do sada u Ukrajinu dopremila 300 tona medicinske pomoći i oko 13 miliona dolara.

Dakle, nije riječ ni o kakvoj “satanističkoj” molitvi ili performansu.

Kada je riječ o “molitvi Luciferu protiv Rusije”, ova dezinformacija nastala je nakon tvita, u kojem se navodi da će Marina Abramović izraziti “spiritualni stav protiv Rusije” u galeriji u Njujorku, a koji je objavljen na nalogu “terror_alarm”. Pored toga što su informacije u tvitu netačne, video koji je umetnut u tvit objavljen je na Tviter nalogu “Church of Lucifer” (Crkva Lucifera), iz čega je izveden zaključak da je performans navodno najavljen za 16. april kao “molitva Luciferu”.

Video Marine Abramović, koji je 3. marta objavljen na Tviter nalogu Crkva Lucifera, izvorno je objavljen na zvaničnoj Fejsbuk stranici Marine Abramović prvog dana marta 2022. godine.

Abramović tu, između ostalog, kaže:

“Baš kao što smo se ujedinili da pobijedimo ludi nacistički režim, svijet se mora ujediniti u pomoći Volodimiru Zelenskom i hrabrim ukrajinskim muškarcima i ženama. Ovo je svačija bitka.”

Uzimajući u obzir pomenute činjenice lako je zaključiti da je tvrdnja da Marina Abramović poziva na satanistički performans/molitvu Luciferu da uništi Rusiju, lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article