Niz netačnih tvrdnji američke novinarke Logan

4070
lara-logan

Gdje je neko rođen, odakle je porijeklom i slične odrednice često se koriste za diskvalifikaciju pojedinaca, ali nekada se te geografske odrednice, neopravdano, koriste i za potvrdu nečijeg kvaliteta. Ako, uz to, osoba o kojoj se radi, ide u korak sa narativom koji vam “leži”, geolokacija se odmah koristi kao dodatni dokaz da je u pitanju istina.

Na Fejsbuku se dijeli video u kome američka novinarka Lara Logan povezuje prethodnu, glumačku karijeru predsjednika Ukrajine, Vladimira Zelenskog sa okultizmom, tvrdi da je cijela ukrajinska vojska povezana sa nacizmom, ali i oživljava teoriju zavjere o biološkim laboratorijama. U toj Fejsbuk objavi, video koji traje preko 10 minuta prati kratak komentar:

Još jedno svjedočenje novinarke CBS Lare Logan o NACIZMU u Ukrajini koje treba poslušati…

Loganova u videu ističe da je prisutno mnogo dezinformacija, te da u karijeri dugoj 35 godina nikada nije vidjela ništa slično.

  • Ono što je Rusija uradila od samog početka bilo je veoma strateško. Nisu otišli pravo u Kijev. Išli su u sve te laboratorije za biološko oružje koje su razbacane po cijeloj zemlji. Neke od njih su izgradili, tako da znaju gdje se nalaze. Oni znaju gdje se nalaze još od Sovjetskog Saveza, gdje smo mi ušli nakon njegovo pada, u okviru programa smanjenja odbrambenih prijetnji. Onis su navodno te objekte pretvorili u laboratorije javnog zdravlja.

Lažne tvrdnje oko bioloških laboratorija u Ukrajini raskrinkavali smo do sada više puta. Zvanični Kijev je to više puta demantovao i potkrijepio dokumentacijom iz koje možemo jasno da zaključimo da Sjedinjene Države pružaju pomoć ukrajinskim laboratorijima od 2005, kada su te dvije zemlje potpisale sporazum s ciljem ograničavanja prijetnje bioterorizma sprovođenjem mjera zaštite smrtonosnih patogena iz programa biološkog oružja iz sovjetske ere.

“Svi laboratorijski objekti u Ukrajini obavljaju jednu zajedničku funkciju: indikaciju i identifikaciju infektivnih agenasa koji imaju značajan epidemijski potencijal ili su od međunarodnog značaja i podliježu regulaciji u skladu s međunarodnim zdravstvenim propisima”, saopšteno je ranije iz ministarstva zdravstva Ukrajine.

O tim dezinformacijama koje su dio ruske propagande još od 2015. godine, pisale su kolege iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i brojni drugi svjetski faktčekeri.

Logan vs Nacizam

Loganova dalje nastavlja sa tvrdnjom da se u Ukrajini dešava mnogo toga o čemu niko ne govori. Tvrdi da je Zapadna Ukrajina podržala naciste, kao i da je CIA sponzorisala revoluciju u Ukrajini 2013. i 2014. godine.

  • Vidite takvo nepoštenje kada je u pitanju istorija Ukrajine, kao i bataljon Azov, koji finansiraju SAD i NATO. Možete pronaći njihove fotografije na internetu kako drže zastavu NATO-a i kukasti krst. U isto vrijeme, njihov sopstveni amblem sadrži crno sunce okultizma, što je bio nacistički SS amblem. Takođe, sadrži i bočne, munjevite oznake SS-a. Mislim, ovo je u cijeloj ukrajinskoj vojsci, možete videti to crno sunce okultnog na njihovim pancirima, čak i na vojnicima koji paradiraju pred svijetom kao primjer ukrajinske nezavisnosti i duha i plemenitosti.

Nacizam u Ukrajini dio je glavnog narativa zvanične Moskve. Lider Rusije, Vladimir Putin je na samom početku rata istakao da je cilj te, kako je on nazvao, „specijalne vojne operacije” „denacifikacija i demilitarizacija” Ukrajine. Jedan od „izgovora“ za tu „operaciju“, između ostalog je i postojanje ekstremno desničarskog bataljona Azov.

Riječ je o bataljonu o kome smo pisali više puta, a koji je Gardijan još 2014. godine opisao kao „najopasnije oružje Ukrajine, ali i najveću prijetnju po nju“.                         

Bataljon, čije je sjedište u Marijupolju, ima reputaciju jedne od najpoznatijih, posebno dobro obučenih, ali i najkontroverznijih jedinica. „Azov“ su sredinom 2014. godine osnovali ultranacionalisti. Neki borci su ranije igrali ulogu u protestima opozicije u Kijevu kao dio takozvanog „Desnog sektora“ – aktivne grupe ukrajinskih desničarskih ekstremista.  

Jedinica je 2014. dobila podršku ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, pošto je Vlada priznala da je njena sopstvena vojska preslaba da se bori protiv proruskih separatista i da se oslanjala na paravojne dobrovoljačke snage. Taj bataljon privatno su finansirali oligarsi, od kojih su napoznatiji Igor Kolomojski, energetski magnat i tadašnji guverner Dnjepropetrovske oblasti i milijarder Serhijo Taruta, guverner Donjecke oblasti.

Bataljon je od početka bio kontroverzan i zbog grba – „vučje udice“, koji liči na izduženi kukasti krst. Iz organizacije tvrde da to nije simbol nacističke Nemačke, već su u pitanju stilizovana slova „N“ i „I“, što bi zapravo trebalo da znači: „nacionalne ideje“. Ipak, kako prenosi DW, a prema riječima stručnjaka iz Stokholmskog centra za istočnoevropske studije, Andreasa Umlanda, vučja udica ima radikalnu desničarsku konotaciju. Ističe da je to paganski simbol koji su koristili i SS-ovci, te da u Ukrajini stanovništvo to ne vidi kao fašistički simbol.

Crno sunce je simbol koji u različitim verzijama koriste mnoge kultire širom svijeta, među kojima drevne nordijske i keltske zajednice. Ono je bilo jedan od nekoliko evropskih simbola koje su preuzeli nacisti u pokušaju da stvore idealizovanu arijevsku rasu. Taj simbol jeste sastavni dio vojnih oznaka Azova.

U redovima Azova je 2015. godine, prema riječima Andrija Djačenka, tadašnjeg portparola puka, bilo 10 do 20 odsto regruta koji su se izjašnjavali kao nacisti. Ipak, iz bataljona su negirali da se pridržavaju nacističke ideologije u cjelini.

Analizirajući dostupne informacije iz relevantnih izvora, nema mjesta tvrdnji da Azov finansiraju SAD i NATO. Tačno je da simbol sunca  prisutan na uniformi pripadnika Azova, ali nije riječ o cjelokupnoj ukrajinskoj vojcsi, koja ima svoje ambleme. U njihovoj osnovi je žuti trozubac, simbol starih slavenskih plemena koja su nekad živjela na području Ukrajine, a koji su kasnije usvojili vladari Kijevske Rusije. Na njihovim insignijama nema crnog sunca, pa ta tvrdnja koju iznosi novinarka Logan nije tačna.

O Zelenskom

Za Zelenskog je Lara Logan u videu koji analiziramo, kazala da je „marioneta“ koja učestvuje u satanističkom i okultnom spotu i koga, kako navodi, možemo pronaći na internetu u „crnim majicama i kožnim pantalonama, bez košulje koji izvodi smiješnu igru Ples sa zvijezdama“.

  • Zelenski je izabran, kao i mnogi naši lideri. I iskreno, sa velikom tehnologijom i izbornim prevarama ovih dana, ne znamo koliko je lidera širom svijeta izabrano, a za koje zapravo nije glasano.

Glumac i komičar Vladimir Zelenski je 2019. na izborima postao predsjednik Ukrajine. O njegovoj karijeri smo se u najvećoj mjeri mogli informisati krajem februara ove godine, kada je počeo rat u njegovoj zemlji. Tada su počele da se šire brojne dezinformacije i zloupotrebljavaju fotografije i snimci iz pređašnje karijere.  

On je na izborima, na kojima je zabilježena izlaznost od gotovo 62 odsto, osvojio 72.05 odsto glasova, a njegov protivkandidat Petar Porošenko 25.62 odsto. To je bila ubjedljiva pobjeda na kojoj je odmah čestitao Porošenko. Zelenski nije vodio tradicionalnu političku kampanju, već je obilazio zemlju sa svojom humorističkom serijom. Nakon objave rezultata, naveo je da namjerava da dovede “nove ljude” u ukrajinsku politiku,  te da će mu glavni prioritet biti da osigura oslobađanje svih ukrajinskih ratnih zarobljenika od Rusije, i obećao da će “ponovno pokrenuti” pregovore u Minsku za rješavanje sukoba u djelovima istočne Ukrajine.

Da je Zelenskog izabrao narod, i to ogromnom većinom potvrdio je ODIHR koji navodi da su izbori održani uz poštovanje osnovnih sloboda. 

Ko je Lara Logan?

Novinarka Lara Logan, čiju izjavu analiziramo, u CBS Newsu je bila od 2002. do 2018.godine. Gradila je karijeru ratnog novinara, kada je izvještavala iz Iraka i Avganistana, koja je išla uzlaznom putanjom sve do 2013. godine, kada je morala da se izvini u programu zbog netačnosti u priči oko napada u Bengaziju u Libiji. Nakon odlaska iz CBS-a 2018, počela je da kritikuje medije za koje je smatrala da imaju liberalnu pristrasnost. Bila je i dopisnica američkog magazina “60 Minuta”, radila za Fox Nation, ali i bila gošća na konzervativnoj televiziji Fox News, gdje je sve krenulo da ide nekim drugim putem.

Ona je krajem 2021. godine najpoznatijeg epidemiologa na svijetu Entonija Faučija uporedila sa nacističkim ljekarom, Jozefom Mengeleom. To je izazvalo brojne oštre kritike i osude. No, nije to sve. Nastavila je sa kontroverznim, odnosno u ovom slučaju, lažnim izjavama da Švedska nije sprovodila vakcinaciju protiv koronavirusa.

Uzimajući u obzir tvrdnje oko bioloških laboratorija, finansiranju bataljona Azov, izboru Zelenskog, objavi dajemo ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article