vakcine

Ne smiruju se strasti oko koronavirusa i imunizacije. Dok doktori i naučna zajednica pozivaju na vakcinaciju, vakcine su i dalje predmet sporenja određenog dijela javnosti. U ovom slučaju donosioca političkih odluka i doktora koji, recimo, vjeruju da su vitamini bolji odgovor na virus, nego same vakcine.

Internetom se širi post u kojem se kaže:

Pfizer je prestao testirati svoje cjepivo protiv covida na životinjama jer su one umirale.Neverovatno

#BezStraha

U videu se može čuti saslušanje iz Teksasa na kojem je govorio senator Bob Hol. Hol, između ostalog kaže:

Pročitao sam da su oni zapravo započeli testove na životinjama i pošto su životinje umirale, prekinuli su testove. Ljudi, mislim da je to važno razumjeti. Ono o čemu govorimo jeste da je američki narod sada zamorac. Ovo je program testiranja koji je u toku. Nisu sproveli testiranje na ljudima i zaustavili su testove na životinjama jer su životinje umirale, a onda su to pokazali javnosti..

Hol u videu razgovara sa doktorkom Anđelinom Farelom. Farela je već poznata u medijima kao protivnik vakcinacije. U jednom od obraćanja javnosti rekla je da su vitamini bolja odbrana od koronavirusa, nego vakcine.

Na drugoj strani, i Hol je sličnog razmišljanja. On od početka sumnja u efekat vakcina, ali je promovisao hidroksihlorokin za borbu protiv korone, iako je američka FDA upozorila da se on ne koristi u te svrhe, već za liječenje malarije, lupusa i reumatoidnog artritisa.

Da je u pitanju lažna vijest, prenijeli su Politifakt, AP, Fektček i drugi… U njihovim tekstovima navodi se da su za testiranje vakcine korišćeni miševi i majmuni. Doktor Džon Grabenštajn kaže:

„Najvažnije od ovih studija na životinjama bile su veoma ohrabrujuće, jer su pokazale da su vakcinisani majmuni koji su namjerno zaraženi virusom COVID-19 zapravo bili zaštićeni od bolesti i smrti, u poređenju sa nevakcinisanim majmunima koji su bili podložni infekciji.”

Doktor Viliam Mos, sa univerziteta Džons Hopkins za AP kaže da su zbog ubrzanog razvoja vakcine testiranja rađena uporedo – na životinjama i na ljudima. A, da su one efikasne, potvrđuje podatak koji je iznio profesor medicine sa univerziteta Pensilvanija, Dru Vajsman:

„Klinička ispitivanja na 75.000 ljudi pokazuju da je bezbjedna i da je efikasna 95 odsto…To su prilično dobri podaci da ubijede ljude da je OK.”

U Americi je do sada potpuno vakcinisano više od 220 miliona ljudi.

Ova informacija dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article