Za glasanje za “Zvezde Granda” nije uplaćeno 5 miliona KM iz BiH

1821
zvezde-granda

Okupljanja građana često su u fokusu javnosti, polemiše se o razlozima njihovog organizovanja, poslatim porukama, masovnosti… Na društvenim mrežama dijeli se kolaž sa screenshotovima medijskih natpisa o tome kako je na protestima protiv povećanja plata javnih funkcionera u BiH bilo okupljeno oko desetak građana, dok je pobjednika emisije “Zvezde Granda” (muzičko takmičenje koje se održava u Srbiji) u Tešnju dočekalo oko 20.000 ljudi.

Fotografiju prati opis:

„TOTALNA DEBILANA…….

Ovako je svuda da ne budem pogrešno shvaćen jer je u primeru BiH…..

Kome reći…..kome poruku poslati…..

Narod je razvaljen…… ”.

Kolaž je upotpunjen i informacijom:

“Konačan izvještaj: Za glasanje putem sms u Zvijezdama Granda iz BiH uplaćeno 5 miliona maraka. Svaka čast”.

Tačno je da je protest protiv povećanja plata javnih funkcionera izazvao slabo interesovanje građana, te da se suprotno dogodilo kada je u pitanju doček pobjednika muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, međutim netačne su informacije o visini iznosa koji je u te svrhe uplaćen iz BiH.

Naime, emisija “Zvezde Granda” okončana je krajem juna kada je održano finalno veče 15. sezone u kojoj je publika biarala pobjednika/cu glasanjem putem SMS poruka.

Cijena glasanja putem SMS poruke iz BiH bila je 0,59 KM, a da bi se prikupio iznos od pet miliona KM, s obzirom na cijenu jedne SMS poruke, iz BiH bi trebalo pristići 8.474.576 glasova, odnosno SMS poruka – izračunale su naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2013. godine, u BiH živi 3.531.159 ljudi. To znači da bi svaki stanovnik/ca BiH trebao/la glasati oko 2,5 puta da bi iz ove države “Zvezdama Granda” bilo uplaćeno pet miliona konvertibilnih maraka, navodi se u analizi Raskrinkavanje.ba

Prema podacima sa zvanične stranice ove emisije, tokom finalne noći pristiglo je ukupno 386.488 glasova iz cijelog regiona.

Kada konvertujemo cijenu SMS-a iz Srbije (36 RSD), Sjeverne Makedonije (19 MKD) i Bosne i Hercegovine (0,59 BAM) u eure, možemo uočiti da je cijena glasanja iz ove tri zemlje iznosila približno 30 centi, dok je cijena glasanja iz Crne Gore iznosila oko 50 centi.

Prikaz cijena/Printscreen/TV Prva

Ukoliko za prosječnu cijenu SMS-a uzmemo cifru od 0,35 eura, to znači da je glasanjem iz ove četiri zemlje regije prikupljeno sveukupno 135.270 eura, odnosno 264.565 maraka.

Drugim riječima, glasači/ce iz cijelog regiona zajedno nisu prikupili ni desetinu iznosa od pet miliona KM, za koji se tvrdi da je uplaćen “Zvezdama Granda” samo iz BiH, dodaje se u analizi portala Raskrinkavanje.ba.

Ovaj sadržaj ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article