Za glasanje za “Zvezde Granda” nije uplaćeno 5 miliona KM iz BiH

1391
zvezde-granda

Okupljanja građana često su u fokusu javnosti, polemiše se o razlozima njihovog organizovanja, poslatim porukama, masovnosti… Na društvenim mrežama dijeli se kolaž sa screenshotovima medijskih natpisa o tome kako je na protestima protiv povećanja plata javnih funkcionera u BiH bilo okupljeno oko desetak građana, dok je pobjednika emisije “Zvezde Granda” (muzičko takmičenje koje se održava u Srbiji) u Tešnju dočekalo oko 20.000 ljudi.

Fotografiju prati opis:

Kolaž je upotpunjen i informacijom:

Tačno je da je protest protiv povećanja plata javnih funkcionera izazvao slabo interesovanje građana, te da se suprotno dogodilo kada je u pitanju doček pobjednika muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, međutim netačne su informacije o visini iznosa koji je u te svrhe uplaćen iz BiH.

Naime, emisija “Zvezde Granda” okončana je krajem juna kada je održano finalno veče 15. sezone u kojoj je publika biarala pobjednika/cu glasanjem putem SMS poruka.

Cijena glasanja putem SMS poruke iz BiH bila je 0,59 KM, a da bi se prikupio iznos od pet miliona KM, s obzirom na cijenu jedne SMS poruke, iz BiH bi trebalo pristići 8.474.576 glasova, odnosno SMS poruka – izračunale su naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba.

Prikaz cijena/Printscreen/TV Prva

Ovaj sadržaj ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article