Narativ da su Ukrajinci fašisti, a prije svega lider te države, Vladimir Zelenski, ne jenjavaju i nakon 250 dana od početka rata u toj zemlji. U najnovijoj verziji lažne vijesti, Zelenski se upoređuje sa vođom nacističke Njemačke, Adolfom Hitlerom.  

Na jednom Fejsbuk profilu objavljeno je da je Zelenski izdao knjigu koja opisuje njegov život, što prati tekst:

Zelenski je upravo izdao biografiju znakovitog naslova “Moja borba” po ugledu na svog idola Hitlera (Mein kampf – moja borba)! Slučajno? #resistNWO #TruthAboutUkraina

Tekst prate fotografije koje su prikazane u nastavku.

Je li izdata biografija Zelenskog?

Britanska izdavačka kuća Penguin House objavila je 17. oktobra ove godine na Tviteru da će sljedećeg mjeseca izdati knjigu „Poruka iz Ukrajine“.

„Jedina knjiga koju je zvanično odobrio predsjednik Vladimir Zelenski. Poziv za podršku Ukrajini i zalaganje za demokratiju.“

Omot knjige „Poruka iz Ukrajine“ koja će biti izdata sljedećeg mjeseca

U nastavku te Tviter objave moguće je pronaći linkove za online prodavnice, gdje se navedena knjiga može naručiti. U opisu se ističe da je knjiga, koja sadrži kolekciju ratnih govora Zelenskog, poruka svijetu, poklič za okupljanje da svi ustanu i podrže Ukrajinu. 

O tome je izvijestio i Gardijan, koji je naveo da je u knjigu uključeno 16 govora, koje je selektovao lično Zelenski.

Izdavanje knjige potvrdila je i portparolka ukrajinske ambasade u Pragu, Tetiana Okopna. Ona je to izjavila za češki portal Irozhlas, gdje je istakla i da je gorenavedena knjiga „Moja borba“ nije objavljena.

„To je lažna informacija. Uskoro bi u nekim zemljama trebalo da bude objavljena zbirka od šesnaest govora predsjednika Vladimira Zelenskog, na raznim jezicima. Ali ova knjiga će se zvati „Poruka iz Ukrajine“, objasnila je Okopna.

U tom tekstu češkog portala dodaje se da je naslovnica fotomontaža, gdje su prepoznate i greške u pravopisu, dok se primjećuje i ruski jezik u načinu na koji je napisano prezime Zelenskog.
Tu objavu su analizirale i kolege iz Raskrinkavanje.ba.

Analiza je pokazala da nije izdata knjiga lidera Ukrajine, pod nazivom „Moja borba“, te da je jasno da je riječ o lažnoj vijesti.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.