Ministarstvo odbrane Njemačke je u junu najavilo novu reorganizaciju vojske za 1. oktobar da bi se ojačale odbrambene sposobnosti zemlje i olakšalo domaće raspoređivanje trupa u kriznim situacijama.

To su korisnici društvenih mreža iskoristili da prošire tvrdnje da će njemačke oružane  snage zapravo biti raspoređene po ulicama.

Lažne tvdnje koje su se širile internetom uvezene su i na naše govorno područje pa je u jednoj od tih objava na Fejsbuku navedeno:

“Vrela jesen. Njemačka Vlada očekuje nemire na jesen, povezane sa naglim skokom cijena gasa i struje. Od 1. oktobra ulicama Njemačke će patlorirati vojska, a za bezbjednost unutar zemlje biće odgovorne specijalne vojne jedinice”.

Povod za širenje ova tvrdnje je bilo zvanično saopštenje njemačkog Ministarstva odbrane koje je  objasnilo da je ruska invazija na Ukrajinu naglasila potrebu da se ubrza usklađivanje organizacije rukovodstva oružanih snaga sa zahtjevima nacionalne odbrane i odbrane saveza. U saopštenju njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht je objasnila da su do sada zadaci teritorijalnog uravljanja bili raspoređeni u mnogim oblastima i da je plan da od 1. oktobra budu objedinjeni u jedno tijelo Bundesvera (oružane snage Savezne Republike Njemačke) u Berlinu.

Pojašnjeno je da nova vlast neće biti odgovorna samo za vojne operacije – kao što su nacionalna bezbednost ili pomoć u katastrofama – već i za organizovanje savezničkih trupa NATO-a u Nemačkoj.

Nemački portal za provjeru činjenica Correctiv koji se bavio lažnim tvrdnjama nakon ovog saopštenja dobio je zvanično pojašnjenje od potparola Ministarstva odbrane koji je kazao da taj potez „nema namjeru da poveća raspoređivanje naoružanja” na ulicama i da nije odgovor na „očekivane pobune”.

Uz to, Correctiv je pojasnio i da njemački Ustav  navodi kada vojska može biti  raspoređena u zemlji ( članovi 35, 87a i 91) takođe ostaje nepromijenjen.

Nova vojna komanda Njemačke predstavljena je zvanično na ceremoniji u kasarni Julius Leber u Berlinu, kojoj su prisustvovali ministarka odbrane Kristin Lambreht i najviši vojni komandanti.

Govoreći na ceremoniji, Lambreht je rekla da inauguracija nove komande pokazuje da Nemačka preduzima brze, konkretne i efikasne korake u rješavanju novih izazova posle ruskog rata protiv Ukrajine.

„Jačamo spremnost i sposobnost da djelujemo na teritoriji koju ćemo braniti u slučaju napada“, rekla je ona i dodala da će nova komanda snositi i odgovornost u okviru unutrašnje bezbjednosti, hibridnih situacija prijetnji, pomoći u katastrofama i pitanja civilno-vojne saradnje”, kazala je ona.

Nova komanda ima  oko 550 vojnog i 250 civilnog osoblja koji dežuraju danonoćno u operativnom centru, a general-potpukovnik Karsten Breuer je  njen prvi komandant.

Pošto njemačke vojne snage nijesu od 1.oktobra raspoređene po ulicama, već je riječ o reorganizaciji u cilju zaštite odbrambene sposobnosti zemlje i djelovanja u kriznim situacijama ova objava dobija ocjenu “lažna vijest”.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.