Zelenski, prvi čovjek Ukrajine, nije pobjegao iz zemlje

3728
zelenski-lazna-vijest

Kako su pukle prve eksplozije na tlu Ukrajine, tako su se mreže i pojedini portali zapalili sa dezinformacijama i lažnim vijestima. U proruskim medijima najčešće se vidi pristrasno izvještavanje, gdje se doslovce navija za Rusiju, koja je započela razorni napad na nezavisnu državu u kojoj živi 44 miliona stanovnika.

„Totalni kolaps Ukrajine: Očekuje se pobednička parada u oslobođenom Kijevu!“

Takav naslov objavio je Nacionalist, koji se poziva na „dobro obaviještene izvore iz Rusije“. 

„Vlada u Kijevu se potpuno raspala i sada njeni zvaničnici panično napuštaju zemlju i spaljuju sva dokumenta. Takođe saznajemo da je Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski napustio Ukrajinu i u zamenu za slobodu Rusima dao šifre turskih dronova ‘Bajraktar’. „

Taj tekst Nacionalist je objavio 24.februara, gdje se navodi i da je cijela Ukrajina u ‘raspadu’. 

Da je Zelenski napustio državu, pisao je i Informer, koji se poziva  na ‘diplomatske izvore’. 

Gdje je Zelenski?

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski u ova dva dana, tačnije 24. i 25. februara, više puta se obratio naciji i cijelom svijetu u video porukama, što je objavljivao na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici. U svim tim video obraćanjima se vidi da je Zelenski u zgradi Predsjedništva u Kijevu, tako da nije istina da je napustio Ukrajinu, kao što navode Nacionalist i Informer. 

Zelenski u zgradi Predsjedništva u Kijevu, 25. 02. 2022. / Jermak u zgradi Predsjedništva, 12.02.2020.

Zelenski je prethodne noći u jednom od obraćanja rekao da nema najmeru da napusti prijestonicu Kijev i da zna da je trenutno “ruska meta broj jedan”.

Nacionalist je u nastavku proizvoljno i senzacionalistički zaključio da je Zelenski, u zamjenu za slobodu, Rusima dao šife turskih dronova „Bajraktar“, što nije izvijestio niti jedan relevantan izvor u svijetu. Ta država je krajem prošle godine potpisala memorandum sa Ankarom o uspostavljanju zajedničkih centara za obuku i održavanje za turske naoružane bespilotne letjelice ‘Bajraktar’, kojima je prethodno ojačala svoje oružane snage. 

Zbog svega navednog ovim objavamo dajemo ocjenu ‘lažna vijest’.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 05.09.2022.

Portal Novosti.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article