Zelenski bio u obilasku vojske a ne u borbi

1610
zvezde-granda

Od trenutka kada je 24. februara u zoru predsjednik Rusije Vladimir Putin svojoj armiji naredio vojnu operaciju u Ukrajini, oči cijelog svijeta uprte su u ratno stanje koje je tada započelo.

O ukrajinskoj krizi iz minuta u minut izvještavaju svi svjetski mediji, a pored toga o ovoj temi uveliko se piše i na društvenim mrežama.

Tako na Fejsbuk profilu pod nazivom „Mojkovački fantom“ uočavamo brojne objave vezane za rat u Ukrajini, a u jednoj od najnovijih podijeljena je fotografija predsjednika te zemlje, Vladimira Zelenskog, kojom se aludira na to da se prvi čovjek Ukrajine pridružio pripadnicima oružanih snaga kako bi zajedno ratovali protiv ruske vojske

„Krenuo i Zelenski“, opis je fotografije na kojoj se vidi ukrajinski predsjednik koji na sebi ima dio ratne opreme, pancir i šlem.

Pretragom fotografije Zelenskog putem Google Lens opcije, dolazimo do sajta ice99.com, na kojoj je ista objavljena  19. februara, dakle pet dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Britanski BBC, takođe, izvještavao je o posjeti Zelenskog ukrajinskim vojnicima.

Osim toga, objavu koja insinuira da se Zelenski pridružio vojnicima, najbolje demantuje upravo izjava predsjednika Ukrajine.

Ono što smo do sada zaključili iz svih činjenica jeste da je fotografija Zelenskog na kojoj nosi dio ratne opreme zapravo nastala nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu. Osim toga, informacija da se Zelenski pridružio svojoj vojsci nije objavljena na bilo kojoj relevantnoj adresi, a takve tvrdnje naročito su neutemeljene ako se uzme u obzir činjenica da se predsjednik Ukrajine nalazi na, kako je sam kazao, tajnoj lokaciji.

Zbog svega toga objavu profila „Mojkovački fantom“ ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article