Godinama unazad se na portalima pojavljuje tvrdnja da je “Vegeta” (kombinacija nekoliko začina i sušenog povrća) koja se koristi kao dodatak u pripremi različitih slanih jela zapravo toksična. 

“Vegeta je otrov kojim nas ubijaju, evo šta sadrži”.

Cijela lista ovakvih naslova dostupna je na internet pretaživaču a kako to obično biva, sa portala se prenosi na društvene mreže. (1 2  34 …) 
 
U objavi jednog marginalnog portala se navodi i sljedeće:

“E621 (mononatrijev glutaminat, MSG) je poboljšivac okusa (okus kocke za juhu,kombiniranih zacina, vegete). Postoje izvješca o cijelom spektru reakcija na ovaj sastojak poput pojacanog lupanja srca, migrene, depresije, promjena raspoloženja, napetosti, žedi,mucnine. Kolicina ovog aditiva koja izaziva reakcije varira od osobe do osobe. Neke reakcije javljaju se i do 48 sati nakon konzumacije stoga ih vecina ljudi ne povezuje sa glutaminatom”. 

Šta je E621 odnosno MSG? 

Monontarijev glutaminat (označava se sa E 621) je prehrambeni aditiv i nastaje na sličan način kao i jogurt ili sirće, fermentacijom skroba, šećerne repe i šećerne trske. 

Prema navodima američke Uprave za hranu i ljekove (FDA) ovaj aditiv siguran je za konzumiranje. Pojašnjavaju da se MSG  prirodno nalazi u nekim namirnicama kao što je sir i paradajz. 
 
FDA je dobijala prijave o mučnini i glavobolji nakon konzumacije MSG-a, ali istraživanja nisu uspjela pokazati da postoji veza između ovih simptoma i MSG-a.    

“Ove prijave navele su još 1990-ih FDA da zatraži od nezavisne naučne grupe Federacije američkih društava za eksperimentalnu biologiju (FASEB) da ispita bezbjednost MSG-a. Zaključak izvještaja FASEB-a je da je MSG bezbjedan. Identifikovani su neki kratkotrajni, prolazni i generalno blagi simptomi, kao što su glavobolja, utrnulost, crvenilo, peckanje, palpitacije i pospanost koji se mogu javiti kod nekih osjetljivih osoba koje konzumiraju 3 grama ili više MSG-a bez hrane. Međutim, tipična porcija hrane sa dodatkom MSG sadrži manje od 0,5 grama MSG. Konzumiranje više od 3 grama MSG-a bez hrane u jednom trenutku je malo vjerovatno”, navodi FDA.    

Da je MSG bezbjedan poručili su i iz Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA).   

“Glutaminska kiselina i njene soli (E 620-625), koje se obično nazivaju glutamati, su dozvoljeni aditivi za hranu u Evropskoj uniji (EU). Dodaju se širokom spektru namirnica kako bi poboljšali njihov ukus dajući im „slan“ ili „mesnati“ ukus”, navodi EFSA.

Kako je MSG dospio na crnu listu? 

Šezdesetih godina prošlog vijeka kada je započelo osvješćivanje o hrani, počeo je i skepticizam prema određenim namirnicama. Tad je skovan i pojam ,,sindrom kineskog restorana” a MSG kao aditiv za hranu bio je glavni krivac onima koji su dobili određene simptome nakon kineskih jela. Iako ne postoje naučni dokazi, to je bilo dovoljno da MSG dospije na crnu listu. 

Istražujući temu još 2015. godine, naučni novinar Nenad Jarić Dauenhauer otkrio je da kašičica vegete sadrži 0,5 g ovog aditiva te da je MSG aminokislenina čak nužna za naše tijelo. Opasan je, kao i sve ako se pretjera, mada bi smrtonosna doza bila oko 15-18 g/kg tjelesne mase.  
 
Ovim tvrdnjama bavile su se i naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba koji navode da se već skoro dvije decenije dijele tvrdnje da je popularni dodatak slanim jelima Vegeta “otrov”, ali i da je, uprkos dugovječnosti ove tvrdnje, Vegeta sigurna za jelo u predviđenim količinama. 

Da su tvrdnje o štetnosti MSG netačne i više puta opovrgnute, te da nema razloga da ga izbjegavate, navodi i naučni časopis GoodRxHealth

Navedene medijske, kao i objave na društvenim mrežama dobijaju ocjenu dezinformacija. 
 
Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Edit: 18.4.2023.

Portal Dominantni.com objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article