Izjave svjetskih lidera po pravilu privlače veliku pažnju javnosti, pokreću lanac reakcija, osuda, pohvala, ali i kreiranje dezinformacija.

Tako su i izjave predsjednika Francuske, Emanuela Makrona, da “objavljuje rat islamskom separatizmu”, pokrenule manipulacije na društvenim mrežama.

 Ovog puta u centru manipulacije našla se humanitarka iz Francuske, Sofi Petronin.

Fejsbukom se dijeli fotografija francuskinje uz propratni tekst, u kojem se tvrdi tvrdi da je  u pitanju njeno pismo upućeno francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu.

U navodnom pismu upućenom Makronu, navodi se da je Petronin saznala da je predsjednik Francuske

Sofi Petronin jeste bila u zarobljeništvu na Maliju, i oslobođena je četiri godine nakon što je kidnapovana, u decembru 2016. Istina je da je nakon toga odlučila da promijeni vjeru i pređe u islam.

Nakon što je oslobođena iz zatočeništva, Sofi je na aerodromu dočekao upravo francuski predsjednik. Guardian piše:

Dalje, pismo koje se dijeli društvenom mrežom fejsbuk je u potpunosti lažno – nije upućeno predsjedniku Francuske, što je za francuski Liberation, odnosno Check News, potvrdio i sin Sofi Petronin. Ovim slučajem bavile su se i naše kolege iz raskrinkavanje.ba.

Liberation piše:

Zbog očigledno lažne tvrdnje da je ovo pismo upućeno francuskom predsjedniku, ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest