Lažno pismo za Emanuela Makrona

Izjave svjetskih lidera po pravilu privlače veliku pažnju javnosti, pokreću lanac reakcija, osuda, pohvala, ali i kreiranje dezinformacija. Tako su i izjave predsjednika Francuske, Emanuela Makrona, da “objavljuje rat islamskom separatizmu”, pokrenule manipulacije na društvenim mrežama.  Ovog puta u centru manipulacije našla se humanitarka iz Francuske, Sofi Petronin. Fejsbukom se dijeli fotografija francuskinje uz propratni …

1826

Izjave svjetskih lidera po pravilu privlače veliku pažnju javnosti, pokreću lanac reakcija, osuda, pohvala, ali i kreiranje dezinformacija.

Tako su i izjave predsjednika Francuske, Emanuela Makrona, da “objavljuje rat islamskom separatizmu”, pokrenule manipulacije na društvenim mrežama.

 Ovog puta u centru manipulacije našla se humanitarka iz Francuske, Sofi Petronin.

Fejsbukom se dijeli fotografija francuskinje uz propratni tekst, u kojem se tvrdi tvrdi da je  u pitanju njeno pismo upućeno francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu.

U navodnom pismu upućenom Makronu, navodi se da je Petronin saznala da je predsjednik Francuske“začuđen kako je Sophie Petronin, Francuskinja čistokrvne bijele rase, katolička kršćanka, prešla na islam, nakon 75 godina kršćanstva i tokom 4 godine zatočeništva među muslimanima”.“Gospodine Macron! Da, bila sam zarobljenica kod muslimana.
Međutim, oni me nisu nikad zlostavljali, i sav njihov odnos prema meni bio je ispunjen uvažavanjem i poštovanjem. Oni su mi pružali hranu i piće, i čak su mi, uprkos oskudici resursa, davali prednost nad samim njima, poštujući do kraja moju privatnost.
Nitko me nikada nije izložio verbalnom ili fizičkom uznemiravanju, niti je vrijeđao moju religiju, ni Isusa, ni Djevicu, mir neka je s njima, kao što to Vi radite s Vjesnikom Muhammedom, blagoslov i mir neka su s njim. Nisu mi nametnuli islam, ali ja sam vidjela u njihovom ponašanju da su to ljudi koji se čiste vodom, mole Gospodara u pet dnevnih molitvi i poste mjesec ramazan”, navodi se između ostalog, u navodnom, pismu.

Sofi Petronin jeste bila u zarobljeništvu na Maliju, i oslobođena je četiri godine nakon što je kidnapovana, u decembru 2016. Istina je da je nakon toga odlučila da promijeni vjeru i pređe u islam.

Nakon što je oslobođena iz zatočeništva, Sofi je na aerodromu dočekao upravo francuski predsjednik. Guardian piše:Rođaci su pozdravili Sophie Petronin dok je silazila iz aviona na vojnom aerodromu Villacoublay jugozapadno od Pariza, gdje ju je dočekao francuski predsjednik Emmanuel Macron.Macron je izrazio radost i olakšanje zbog njenog puštanja, zahvalio se malijskim vlastima i obećao da će francuska vojska nastaviti borbu protiv terorizma u zapadnoafričkoj regiji.

Dalje, pismo koje se dijeli društvenom mrežom fejsbuk je u potpunosti lažno – nije upućeno predsjedniku Francuske, što je za francuski Liberation, odnosno Check News, potvrdio i sin Sofi Petronin. Ovim slučajem bavile su se i naše kolege iz raskrinkavanje.ba.

Liberation piše:Prije nego što je podijeljeno na društvenim mrežama na francuskom, navodno pismo objavljeno  je na arapskom. Prvo pojavljivanje ovog teksta, koji smo uspjeli pronaći, objavljeno je 19. oktobra na Facebooku, u objavi koja ima vrlo malo reakcija. Nekoliko dana kasnije, počela se masovno dijeliti. Tako, sedmicu dana kasnije, isti tekst nalazimo u desetinama objava, od kojih je svaka ostvarila hiljade lajkova i dijeljenja.

Pismo je objavljeno na nekoliko web stranica i arapskih medija. 23. oktobra je zapaženo podijeljeno od strane egipatskog medija Al Hiwar. Takođe, 26. oktobra se pismo našlo u internet izdanju alžirskog medija El-Khabar. (…)

Ovo pismo je lažno, potvrđuje Sebastien Šado-Petronin, sin Sophie Petronin, za CheckNews. “Ne postoji pismo upućeno gospodinu Makronu od Sophie Petronin.”

Zbog očigledno lažne tvrdnje da je ovo pismo upućeno francuskom predsjedniku, ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

12/11/2020

Ocjena:

Lažna vijest