Lekcija o starenju: Bajden nije Papu Franja nazvao igračem bejzbola

2776

Svaki politički i diplomatski potez Sjedinjenih Američkih Država (SAD) tema je rasprava u medijima i na društvenim mrežama. To važi i za predsjednika SAD, Džoa Bajdena, čiji se svaki pokret pažljivo prati u cijelom svijetu i često se zlonamjerno protumači.

Kada u kombinaciju sa SAD i Bajdenom dodamo Papu Franja – dobijamo sadržaj koji postaje viralan.

Na Fejsbuku se masovno dijeli video razgovora Bajdena i Pape Franja uz tvrdnju da je predsjednik Amerike Franja nazvao – čuvenim afro-američkim igračem bejzbola.

Video prati i tvrdnja:

„Bajden kaže Papi: …you’re famous… African American… Baseball player… In America…  Ovaj čovjek vodi USA“.

Papa Franjo sastao se sa Bajdenom 29. oktobra nakon čega su odmah krenule dezinformacije o njihovom razgovoru.

Kada se pogleda čitav video koji je objavio Vatikan, jasno je da Bajden Papu Franja nije nazvao američkim igračem bejzbola.

Bajden je zapravo Franju govorio o starenju i pravio poređenje sa čuvenim afro-američkim igračem bejzbola Sečelom Pejdžom. Pejdž je poznat po tome što je bejzbol počeo da igra 1927. godine sa 20 godina starosti, a posljednji meč je odigrao 1965. sa 58 godina.

„Postoji poznati afro-američki igrač bejzbola u Americi“, rekao je Bajden koji je zatim citirao Sečela Pejdža. „Koliko biste bili stari da ne znate koliko ste stari“.

Ova manupulacija prvo je krenula da se širi u Americi, gdje je postala viralna na Tviteru, a raskrinkao je AP.

Zbog činjenice da je video i razgovor predsjednika Amerike i Pape Franja izvučen iz konteksta, kako bi se Bajden predstavio kao nesposoban, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article