Lažni poster o nuspojavama vakcine nema veze sa irskom vladom

1217
mrna-vakcine-lazna-vijest

Nuspojave vakcine protiv koronavirusa predmet su bezbroj manipulacija na internetu.

Od početka vakcinacije može se pročitati kako se od vakcine umire, postaje neplodno, dobijaju različite bolesti.

Ovog puta, društvenim mrežama širi se poster sa „zbirkom“ nuspojava od vakcine, a poster se opisuje kao „zvanično upozorenje irske vlade“.

Ipak, Vlada Republike Irske nema nikakve veze sa ovim posterom, iako se na njemu nalazi njen zvanični logo i ime Regulatornog tijela za zdravstvene proizvode (HPRA)

To je za AFP potvrdila i portparolka irskog HPRA Sioban Moloj, koja je kazala da oni ne prave postere za vakcinaciju protiv koronavirusa.

Nuspojave vakcine nisu tajna, mogu se naći na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije i u edukativnim videima koje su objavili.

Dakle, nije u pitanju nikakav zvanični poster nijedne zdravstvene institucije već manipulacija kako bi se diskreditovala vakcina protiv COVID-19.

Zbog toga ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.