Lažni poster o nuspojavama vakcine nema veze sa irskom vladom

1529
mrna-vakcine-lazna-vijest

Nuspojave vakcine protiv koronavirusa predmet su bezbroj manipulacija na internetu.

Od početka vakcinacije može se pročitati kako se od vakcine umire, postaje neplodno, dobijaju različite bolesti.

Ovog puta, društvenim mrežama širi se poster sa „zbirkom“ nuspojava od vakcine, a poster se opisuje kao „zvanično upozorenje irske vlade“.

„Od v@kcina.. NUSPOJAVE….: – Glavobolja. – Poremećaj menstrualnog ciklusa. – Belova paraliza. – Krvni ugrušak, – Srčani I moždani udari – IZNENADNA SMRT…….. Ovi su pošteni pa kažu…..“, poručuje se u opisu „zvaničnog postera irske vlade“.

Ipak, Vlada Republike Irske nema nikakve veze sa ovim posterom, iako se na njemu nalazi njen zvanični logo i ime Regulatornog tijela za zdravstvene proizvode (HPRA)

To je za AFP potvrdila i portparolka irskog HPRA Sioban Moloj, koja je kazala da oni ne prave postere za vakcinaciju protiv koronavirusa.

„Bilo koji poster za vakcinaciju protiv Covid-a-19 koji cirkuliše – bilo u štampanoj verziji ili putem društvenih mreža — koji je prikazan kao da dolazi iz HPRA-e, vjerovatno je izmišljen i sadrži netačne ili obmanjujuće informacije“, rekla je Moloj.

Nuspojave vakcine nisu tajna, mogu se naći na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije i u edukativnim videima koje su objavili.

Dakle, nije u pitanju nikakav zvanični poster nijedne zdravstvene institucije već manipulacija kako bi se diskreditovala vakcina protiv COVID-19.

Zbog toga ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.