Lenard Vels nije dva puta umro: Laži o smrti bivšeg policajca i predavača

768

Brojnim, često i nevješto formiranim dezinformacijama na društvenim mrežama redovno se pokušavaju osporiti smrtni slučajevi od posljedica koronavirusa.

Na društvenim mrežama dijeli se fotografija sa portretom Lenarda Velsa, čovjeka koji je u Americi preminuo od posljedica kovida, uz tvrdnje da je njegova smrt izmišljena.

Na Fejsbuku se dijeli njegova fotografija sa dva različita naslova, u jednom se navodi da je od koronavirusa preminuo profesor na Univerzitetu u Memfisu, a u drugom da je preminuo penzionisani policijski poručnik.

Prostom pretragom na internetu vrlo lako se dolazi do zaključka da je Lenard Vels bio i policijski poručnik u penziji i profesor na Univerzitetu u Memfisu.

Na portalu ActionNews5 se, u tekstu o smrti Velsa, jasno navodi da je on predavač na Univerzitetu i da je bio dugogodišnji policajac.

Isti podaci se mogu naći i u drugim američkim medijima. Vels je bio predavač na Odjeljenju za kriminologiju a preminuo je još u martu 2020. godine.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.