Lenard Vels nije dva puta umro: Laži o smrti bivšeg policajca i predavača

938

Brojnim, često i nevješto formiranim dezinformacijama na društvenim mrežama redovno se pokušavaju osporiti smrtni slučajevi od posljedica koronavirusa.

Na društvenim mrežama dijeli se fotografija sa portretom Lenarda Velsa, čovjeka koji je u Americi preminuo od posljedica kovida, uz tvrdnje da je njegova smrt izmišljena.

Na Fejsbuku se dijeli njegova fotografija sa dva različita naslova, u jednom se navodi da je od koronavirusa preminuo profesor na Univerzitetu u Memfisu, a u drugom da je preminuo penzionisani policijski poručnik.

„Ne samo što je uspeo dva puta da umre od rone nego je na svu tu muku promenio profesiju izmedju dva umiranja. Neka je ovom heroju laka zemlja. Ostaće zauvek u našim srcima“, komentar je koji prati objavljene naslove.

Prostom pretragom na internetu vrlo lako se dolazi do zaključka da je Lenard Vels bio i policijski poručnik u penziji i profesor na Univerzitetu u Memfisu.

Na portalu ActionNews5 se, u tekstu o smrti Velsa, jasno navodi da je on predavač na Univerzitetu i da je bio dugogodišnji policajac.

„Vels, šezdesetdevetogodišnjak je patio i od problema sa srcem. Vels se penzionisao iz policije u Milvokiju nakon 27 godina službe, kao poručnik. Radio je na Univerzitetu u Memfisu sedam godina nakon što se penzionisao iz policije“, kaže se u tekstu.

Isti podaci se mogu naći i u drugim američkim medijima. Vels je bio predavač na Odjeljenju za kriminologiju a preminuo je još u martu 2020. godine.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.