Lijek favipiravir koji se testira u borbi protiv korone nije ruski, već japanski

2392

Iako još zvanično nije pronađen lijek koji bi bio efikasan u borbi protiv koronavirusa to ne sprečava pojedine medije da šire dezinformacije na tu temu, odnosno, da pišu da su klinička ispitivanja pojedinih ljekova pri kraju i da će oni biti efikasni u borbi sa koronom. Uz to, mediji pojedine ljekove za koje se rade klinička ispitivanja pripisuju određenim državama, dok jednostavna internet pretraga pokazuje da ni to nije tačno.

Portal Sputnik je objavio tekst pod naslovom

„Klinička ispitivanja ruskog lijeka „Favipiravir“ pri kraju: Uništava koronu za nedelju dana“

U članku se navodi:

„Klinička ispitivanja ruskog lijeka „Favipiravir”, pod trgovačkim nazivom „Areplivir”, koji može da uništi virus koronu za nedelju dana, trebalo bi da budu završena za četiri do osam nedelja, izjavio je glavni urolog Ministarstva zdravlja Rusije, akademik Dmitrij Puškar. Režim liječenja pacijenata ovim lijekom već je pripremljen. U prosjeku, liječenje ovim lijekom traje oko nedelju dana. Kako su pokazali rezultati pretkliničkih ispitivanja na životinjama, ‘Favipiravir’ uništava virus za pet-šest dana”, objasnio je Puškar.“

Tekst Sputnika je preuzeli su  portali  IN4S, PCNENNovosti, Glas javnosti, Srbija danas.

Favipiravir nije  ruski lijek, već japanski i Rusija nije jedina država u kojoj se on testira u borbi protiv koronavirusa. Ovaj lijek je prva proizvela japanska kompanija Toyama Chemical protiv RNA virusa. U medicinsku upotrebu  u Japanu favipiravir  je odobren 2014. godine.

Ovaj lijek je samo jedan od brojnih koji se trenutno  testiraju kako bi se ispitala njihova efikasnost u borbi protiv koronavirusa, ali do danas nije dokazano da bilo koji lijek uspješno suzbija ovu bolest.

Prema izvještaju o zajedničkoj misiji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Kine za koronavirus u borbi  protiv te bolesti identifikovani su razni ljekovi  i u toku su njihova ispitivanja.

“Stotine kliničkih ispitivanja koje uključuju  ljekove  remdesivir, hlorokin, favipiravir, hlorokin, rekonvalescentnu plazmu, TCM i druge intervencije planiraju se ili su u toku. Brzi završetak ovih najvažnijih studija je presudan za identifikaciju zaista efikasnih terapija. Međutim, evaluacija istraživanih agenasa zahtijeva adekvatno pokrenuta, randomizirana, kontrolisana ispitivanja s realnim kriterijumima podobnosti i odgovarajućom stratifikacijom pacijenata.” objašnjeno je u izvještaju.

Priča o favipiraviru kao ruskom lijeku samo je jedna u nizu onih koje su se pojavile u regionalnim medijima i gdje se neki lijek pripisuje jednog državi. Raskrinkavanje je na ovu temu već pisalo.

Objave portal Sputnik IN4S, Pcnen, Novosti, Glas javnosti, Srbija danas, dobijaju ocjenu pristrasno izvještavanje, jer lijek o kome pišu nije ruski i ne testira se samo u Rusiji, već se njegov uticaj na Covid19 testira i u drugim državama.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

Sputnik: Pristrasno izvještavanje | PCNEN: Pristrasno izvještavanje | IN4s: Pristrasno izvještavanje | Novosti: Pristrasno izvještavanje | Glas javnosti: Pristrasno izvještavanje | Srbija danas: Pristrasno izvještavanje