Mađarska ne planira da povuče priznanje Kosova

2654
novinar-cnna-lazna-vijest

Republika Kosovo proglasila je nezavisnost prije skoro 13 godina, nakon što su brojne svjetske zemlje dale podršku njenoj suverenosti. Jedna od mnogobrojnih država koje su priznale nezavisno Kosovo je i Mađarska koja je to uradila u martu 2008. godine. Uprkos toj odluci, pojedini Fejsbuk korisnici tvrde da će Mađarska vrlo brzo povući priznanje Kosova.

„Sjutra Mađarska povlači priznanje Kosova. Idemo redom“, navodi se u Fejsbuk postu, bez daljeg objašnjenja.

Ova objava privukla je mnoge pozitivne reakcije, iako nije moguće pronaći relevantan izvor te senzacionalne informacije.

Međutim, ono što je moguće pronaći jeste nedavni intervju ambasadora Mađarske u Srbiji, Atile Pintera koji je između ostalog govorio i o priznanju nezavisnosti Kosova.

Upitan da prokomentariše izjave pojedinih političara u Srbiji koji smatraju da bi Mađarska trebalo da povuče priznanje nezavisnosti Kosova, Pinter ističe da to pitanje nije na dnevnom redu.

“Naravno, svjesni smo izuzetne osjetljivosti ovog pitanja, međutim, ono nije na dnevnom redu mađarske spoljne politike”, kazao je Pinter za Kosovoonline 26. januara ove godine.

Njegove riječi prenio je portal B92 u tekstu pod naslovom „Hoće li Mađarska “otpriznati” tzv. Kosovo?“, u kojem je i dat odgovor na pitanje iz naslova.

Ono što je takođe poznato jeste činjenica da su pojedine političke strukture u Srbiji zbog dobrog odnosa koji njihova zemlja ima sa Mađarskom tražile da ta susjedna zemlja povuče odluku o priznanju Kosova, o čemu svjedoči apel pokreta Dveri, koji je ljetos upućen Viktoru Orbanu.

Uprkos tome, do danas nema nikakvih naznaka da bi Mađarska, koja je članica EU, mogla da uradi nešto tako.

Najave da će Mađarska povući priznanje Kosova imali smo priliku da čitamo i ranije, o čemu svjedoči tekst iz 2020. godine.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da, uprkos željama i predikcijama javnosti i političara u Srbiji, Mađarska nije i za sada ne planira da povuče odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, što je nedavno i jasno potvrdio i ambasador te zemlje u Srbiji.

Iz tog razloga objavu sa Fejsbuka u kojoj se navodi da „Mađarska sjutra povlači priznanje Kosova“ ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article