zvezde-granda

Na Facebooku je početkom februara objavljen post u kojem se kao odgovor na pitanje “Zašto globalistima smeta Lukašenko” navodi niz podataka zbog kojih Bjelorusija izgleda kao obećana zemlja. Međutim, većina tih podataka nije tačna. Iako je ta objava na mrežama opet aktuelna, informacije su prije nekoliko godina objavljene i na portalima Glas javnosti, Nacionalist i Nacional online.

Među informacijama koje čitaoca navode na zaključak da je Bjelorusija veoma prosperitetna zemlji je ona da je benzin jeftiniji od vode i da litar košta svega 0,14 dolara. Ovo je netačno, jer litar benzina u Bjelorusiji košta 0,80 dolara, dok flaša od 1,5 litra vode košta oko 0,50 dolara.

Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da u Bjelorusiji nema pandemije koronavirusa, što svakako nije tačno. To što Bjelorusija nije uvodila “lockdown” i što je granice držala otvorenim, ne znači da pandemije u toj zemlji nije bilo, o čemu svjedoče i podaci o broju oboljelih i preminulih od koronavirusa.

Ni podatak da plata medicinske sestre iznosi 1.000 dolara, a učiteljska 4.000 eura, nije tačna, jer prema podacima sa sajta Salaryexpert, medicinske sestre imaju mjesečnu platu od oko 400 dolara, a univerzitetski profesor, prema podacima sa istog sajta, oko 480 dolara.

BDP po glavi stanovnika nije, kako se tvrdi, 14.192 dolara, već, prema podacima Svjetske banke, 6.390 dolara.

Podatak da nema plaćanja struje za stanovništvo takođe nije tačan. Iako postoje povlastice za određene kategorije stanovništva, većina ipak plaća struju po javnosti poznatim tarifama.

U Bjelorusiji, uprkos objavljenoj tvrdnji, nije zabranjeno pružati usluge koje se odnose na nekretnine, što se vidi sa sajta koji sadrži spisak agencija za nekretnine.

U objavi takođe piše da se tokom 26 godina Lukašenkove vladavine stanovništvo utrostručilo, a da je smrtnost odojčadi smanjena 9 puta. Međutim, prema podacima Nacionalnog statističkog komiteta, 1994. godine, kada je Lukašenko došao na vlast, Bjelorusija je imala oko 10,24 miliona stanovnika, dok je broj stanovnika 26 godina kasnije, 2020. godine, oko 9,4 miliona. Ipak, prema podacima Unicefa, broj umrlih ispod 5 godina u odnosu na 1994. godinu jeste smanjen.

Da je obrazovanje i usavršavanje u inostranstvu o trošku države nije mogla potvrditi studentkinja Irina Jevsejenko, Beloruskinja koja studira u ruskom gradu Nižnji Novgorod. Ona je za FakeNews Tragač rekla da njeno obrazovanje nije na teretu države. Kako je rekla, postoje međunarodni projekti i stipendije, ali daleko od toga da svako obrazovanje u inostranstvu plaća država.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article