Manipulacije protestima u Holandiji 

1338
protest-u-holandiji

U demokratskim zemljama građani slobodno izražavaju protest protiv zakona za koje misle da ih ugrožavaju. To je slučaj i u Holandiji gdje su se tokom ljeta održavali protesti farmera protiv vladine politike kojom planira da smanji emisiju štetnih gasova, što će značajno uticati na poljoprivredni sektor.  

Holandska Vlada je odlučila da smanji emisiju štetnih gasova, što bi, prema procjenama, moglo da zatvori veliki broj farmi.   

I dok su holandski farmeri protestovali, na našem govornom području širile su se dezinformacije o protestima.  

Tako se na Fejsbuku od 5. jula dijeli fotografija na kojoj se vidi veliki broj traktora uz tvrdnju:  

Danasnja slika sa protesta farmera u Holandiji, nije zavrijedila mnogo paznje domaćih medija. Ne samo nasih lokallnih, vec i svjetskih, pogitovo ne Evropskih. Naravno, da ovakve informaciie mogu izazvati lokalno stanovjistvo na slicne organizacije, pa se potkupljeni mediji vode devizom “cutanje je zlato”. Ovaj protest je izazvan odlukom vlasti da se zatvori 50% farmi, kako bi se “smanjio” novi azota za 30%, ali ne treba zaboraviti ni to da su u USA farmeri uslovljeni da prospu ili zapale psenicu uz obecani “otkup” od 150% za to djelo ili u suprotnom slijedi kazna od uskrscivanja subvencija. Vjerujete li i dalje da je Ukrajina najvrci svjetski izvoznik psenice, ulja, nafte, Plazma keksa, Niksickog piva ili ste mozda NPOKON dosli do zaklkucka da vas ZJAEBAVAJU?? P.s. dje su oni KURONA strucnjaci, analiticari i statisticari da se okrenu malo STVARNIM temama??? Bas mi nedostaje njihova analiza svjetskih desavanja!“ 

Prosta obrnuta pretraga dovodi nas to podatka da je u pitanju fotografija protesta uz 2019. godine. Protest jeste održan u Holandiji, zbog istih razloga, ali u oktobru 2019.  

„Hiljade Holanđana sa traktorima protestovalo je u srijedu zbog vladine politike o klimatskim promjenama što je natjeralo vlasti da blokiraju prilaz parlamentu vonim vozilima“, navodi se u tekstu YahooNews-a iz 2019.  

Istu gfotografiju analizirao je i AP i utvrdio da je iz 2019.  

Takođe, netačno je da domaći mediji ne izvještavaju o protestima u Holandiji, za šta se primjeri mogu naći na brojnim portalima.  

Zbog toga ova objava dobija ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article