Nije rijetkost da se pandemija koronavirusa među teoretičarima zavjere koristi kao povod za plasiranje raznih nelogičnih i neutemeljenih tvrdnji. Tako je bilo i ovog puta, kada je na jednom Facebook profilu objavljena fotografija nsalovnice Daily Maila, uz tekst:

„Naslov u Daily Mailu: BOLNICE PODMIĆENE DA ODVEDU PACIJENTE NA PUT U SMRT

O tome vam pisah prije dvije godine“

U ovoj objavi je podijeljen link do ranije objave istog profila iz novembra 2020. godine, kojom se implicira da je pandemija COVID-19 zapravo paravan za krađu organa i ne toliko ozbiljna bolest kakvom se predstavlja, dok su preminuli pacijenti zapravo žrtve krađe organa.

Naslovnica Daily Maila objavljena je 2012. godine, pa je jasno da naslov „Bolnice podmićene da pacijente isprate putem smrti (Hospitals bribed to put patients on pathway to death)“ nema nikakve veze sa pandemijom COVID-19 niti sa navodnim dokazom da bolnice ubijaju pacijente.

U tekstu se govori o novčanim podsticajima za bolnice u kojima se određeni procenat pacijenata sa neizliječivim bolestima stavlja u program “Liverpool Care Pathway” (LCP). Radi se o programu za pružanje palijativne njege ljudima na samrti, koji isključuje metode invanzivnog liječenja za pacijente čija je smrt neizbježna, s ciljem da im se olakšaju preostali sati života. U članku jednog medicinskog magazina se čak i navodi da je Daily Mail opisao LCP kao „put smrti“ i nazvao ga „skandalom“, tvrdeći da se pacijenti stavljaju u program bez saglasnosti porodice, a da bolnice zauzvrat dobijaju novčanu nadoknadu za uključivanje pacijanata u program, odnosno priključivanje „kontroverznom putu smrti“.

Dakle, jasno je da medijska objava iz 2012. godine nije mogla imati nikakve veze sa pandemijom COVID-19 koja se pojavila godinama kasnije.

Tvrdnja da je COVID-19 virus „obični“ grip odavno nema uporište u činjenicama, pogotovo ako uzmemo u obzir podatak da je od posljedica korone do sada više od 620 miliona ljudi izgubilo život. Iako nevjerovatno izgleda potreba da po ko zna koji put ponovimo, COVID-19 izaziva tešku bolest i kliničku sliku koja može voditi do hospitalizacije i smrti, čak i kod zdravih osoba. Prema posljednjim dostupnim podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u sezoni 2019/2020 registrovano je ukupno sedam smrtnih slučajeva od gripa, dok je broj smrtnih ishoda povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka pandemije 2781. Stoga, jasno je da se ne može govoriti o istoj vrsti virusne infekcije. Stručnjaci kažu da COVID-19, iako su simptomi često slični sezonskom gripu, ostavlja posljedice kakve ne ostavlja sezonski grip. Dok grip zahvata respiratorne organe, infekcija SARS-CoV-2 može oštetiti i pluća, srce, bubrege ili čak izazvati neourloška oboljenja.

Ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.