Od početka rata u Ukrajini, Crna Gora se stavila na stranu evropskih partnera i prati preporuke koje se tiču sankcija i ostalih propratnih mjerila vezanih za Rusiju. Jedna od njih je i suspenzija Sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije.

U objavi na sajtu Evropske komisije navodi se:

Dan je objavio tekst u kojem se poziva na ministarstvo vanjskih poslova, iz kojeg su navodno rekli da Crna Gora treba u potpunosti da bude usklađena sa odlukama EU, pa i kada je u pitanju suspenzija ovog sporazuma sa Rusijom. To bi značilo da će proces dolaska Rusa u Crnu Goru biti komplikovaniji, ali ne i zabranjen!

Pro-ruski mediji iskoristili su ovu informaciju i, pozivajući se na Dan, pokušali da plasiraju dezinformacije.

U članku portala Srbin info stoji naslov:

Prema pisanju Dana, a na šta se poziva portal Srbin info, ukoliko Vlada usvoji mišljenje ministra vanjskih poslova, to bi praktično značilo uvođenje viza ruskim državljanima. Ponovo – ne i zabranu ulaska Rusima u Crnu Goru.

Ovakav narativ nije novina. Ranije smo pisali o tome da Crna Gora ne oduzima imovinu Rusima.

Rusi su do sada lako dolazili do Crne Gore, bez viza. Na sjednici Vlade iz maja 2016. usvojena je Uredba o viznom režimu sa Rusijom. Iz Vlade je tada saopšteno:

“… imajući u vidu razvoj bilateralnih odnosa između Crne Gore i Ruske Federacije, zasnovanih na načelima prijateljstva, razumijevanja i saradnje, posebno intenzivirane kroz investicije i boravak ruskih državljana u Crnoj Gori, Uredbom je propisano da državljani Ruske Federacije mogu prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana, sa važećom putnom ispravom bez vize”.

Sporazum o viznim olakšicama potpuno je suspendovan. Ranije je suspendovan djelimično, ciljajući ljude bliske predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, poput ruskih službenih delegacija i vlasnika diplomatskih pasoša, navodi se u tekstu RSE.

Zbog netačnih tvrdnji iznesenih u spornom tekstu, ova informacija dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.