Od početka rata u Ukrajini, Crna Gora se stavila na stranu evropskih partnera i prati preporuke koje se tiču sankcija i ostalih propratnih mjerila vezanih za Rusiju. Jedna od njih je i suspenzija Sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije.

U objavi na sajtu Evropske komisije navodi se:

Rusija je odgovorna za neopravdanu i ničim izazvanu vojnu agresiju na integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. To nije samo agresija na Ukrajinu, to je i prijetnja našoj bezbjednosti.

Građani Rusije ne bi trebalo da imaju lak pristup EU.

Komisija je danas usvojila prijedlog da se u potpunosti suspenduje Sporazum EU o viznim olakšicama sa Rusijom. U sadašnjim okolnostima nema osnova za povjerenje. Nema osnova za privilegovane odnose.

Ova suspenzija znači da ruski građani više neće uživati u privilegovanom pristupu EU, na primjer u turističke i rekreativne svrhe. Oni će se suočiti sa dužim, skupljim (od 35 EUR do 80 EUR) i težim procesom podnošenja zahtjeva za vizu, kao i sa više ograničenja za vizu za više ulazaka.

Dan je objavio tekst u kojem se poziva na ministarstvo vanjskih poslova, iz kojeg su navodno rekli da Crna Gora treba u potpunosti da bude usklađena sa odlukama EU, pa i kada je u pitanju suspenzija ovog sporazuma sa Rusijom. To bi značilo da će proces dolaska Rusa u Crnu Goru biti komplikovaniji, ali ne i zabranjen!

Pro-ruski mediji iskoristili su ovu informaciju i, pozivajući se na Dan, pokušali da plasiraju dezinformacije.

U članku portala Srbin info stoji naslov:

Avetinje bez obraza: Crna Gora hoće da zabrani ulazak Rusa u zemlju

Prema pisanju Dana, a na šta se poziva portal Srbin info, ukoliko Vlada usvoji mišljenje ministra vanjskih poslova, to bi praktično značilo uvođenje viza ruskim državljanima. Ponovo – ne i zabranu ulaska Rusima u Crnu Goru.

Ovakav narativ nije novina. Ranije smo pisali o tome da Crna Gora ne oduzima imovinu Rusima.

Rusi su do sada lako dolazili do Crne Gore, bez viza. Na sjednici Vlade iz maja 2016. usvojena je Uredba o viznom režimu sa Rusijom. Iz Vlade je tada saopšteno:

“… imajući u vidu razvoj bilateralnih odnosa između Crne Gore i Ruske Federacije, zasnovanih na načelima prijateljstva, razumijevanja i saradnje, posebno intenzivirane kroz investicije i boravak ruskih državljana u Crnoj Gori, Uredbom je propisano da državljani Ruske Federacije mogu prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana, sa važećom putnom ispravom bez vize”.

Sporazum o viznim olakšicama potpuno je suspendovan. Ranije je suspendovan djelimično, ciljajući ljude bliske predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, poput ruskih službenih delegacija i vlasnika diplomatskih pasoša, navodi se u tekstu RSE.

Zbog netačnih tvrdnji iznesenih u spornom tekstu, ova informacija dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.