Novi paket dezinformacija: Crna Gora ne oduzima imovinu Rusima

3024
crna-gora-sankcije

Od momenta kada je Crna Gora uvela sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu prisutan je narativ o provokacijama koje navodno crnogorske vlasti upućuju Moskvi.

U skladu sa tim, pojedini mediji interpretirali su na sebi svojstven način najavljenu reakciju Vlade Crne Gore u vezi sa pridruživanjem novom paketu sankcija koji EU uvodi Rusiji.

„CRNA GORA ODUZIMA IMOVINU RUSIMA! Podgorica je gurnula PRST U OKO Putinu, ušla je u otvoren RAT s Moskvom“, glasi naslov srpskog portala Happy. Link članka objavili su i na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Slično piše i portal Pravda.rs.

„CRNA GORA ODUZIMA RUSKU IMOVINU: Na udaru poznati oligarsi i ljudi bliski Putinu“.

Pomenuti portali prenijeli su tekst koji je objavila Pobjeda, a u kojem se navodi kako će se Crna Gora pridružiti šestom paketu sankcija EU Rusiji.

Novi paket sankcija zvanično je objavila Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, u kojem je najzvučnija novost zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci.

„Novi, šesti paket restriktivnih mjera Evropske unije, podrazumijevaće i zabranu učestvovanja u pravnom saobraćaju svim nekretninama ruskih državljana u EU. Kako Pobjeda saznaje iz diplomatskih izvora, Crna Gora će se odmah pridružiti tom paketu sankcija“, glasi uvodni dio Pobjedinog teksta pod naslovom „Zabranjena prodaja ruskih nekretnina“.

Interesantno je da su portali Happy i Pravda na isti način započeli svoje tekstove, ne pominjući nigdje spornu tvrdnju iz naslova koja se odnosi na navodno oduzimanje ruske imovine od strane Crne Gore.

U tekstu se dalje navodi da će zakonskim prijedlogom Evropske komisije biti zaustavljeni imovinski poslovi s ruskim građanima, rezidentima i subjektima.

„Tako što će biti zabranjena prodaja ili prenos, direktno, ili indirektno – vlasničkih prava na nepokretnoj imovini koja se nalazi na teritoriji Unije ili udjelima u kompanijama i investicionim fondovima koji su izloženi nekretninama u ruskom vlasništvu“, navodi se u tekstu.

Nove sankcija EU prema Rusiji nisu izazvale oduševljenje među pojedinim članicama unije, međutim razlog za to leži u činjenici da se pojedini protive embargu na rusku naftu i gas. O navodnom oduzimanju ruske imovine, nije bilo riječi ni u tekstu BBC-ja koji je pisao o novom paketu sankcija.

Bitno je napomenuti da ovaj paket sankcija još uvijek nije zvanično usaglašen unutar EU. Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen je, govoreći o sankcijma, nijednom nije pomenula oduzimanje imovine ruskim državljanima već je govorila o izbacivanju najveće ruske banke, Sberbank, iz SWIFT-a, nafti, zabrani emitovanja programa za ruske medije u državnom vlasništvu… ali ne i o oduzimanju imovine.

I svjetski poznati časopis Bloomberg pisao je o najavljenom paketu sankcija, u čiji su tekst, kako navode imali uvid. “Predlog Evropske komisije bi zaustavio poslove sa nekretninama za ruske državljane, rezidente i entitete, zabranio bi prodaju i direktne i indirektne transfere vlasničkih prava na teritoriji EU”, navodi između ostalog Bloomberg, koji, pogađate, nigjde ne pominje oduzimanje imovine.

Bez obzira na strogu politiku EU prema Rusiji, odluke o oduzimanju imovine njenim državljanima na teritoriji Evrope za sada nije bilo. Ruska imovina neće biti oduzeta ni u Crnoj Gori, što se lako da zaključiti na osnovu najava iz vrha Evropske komisije, pisanju Bloomberga ali i teksta Pobjede koji su portali Happy i Pravda prenijeli, tendenciozno tvrdeći  suportno od onoga što je suština članka.

Iz tog razloga tekstove pomenutih portala ocjenjujemo kao dezinformacije.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article