Fotografija tenka sa porukom za Ruse izvučena iz konteksta

Fotografija tenka sa grafitom na njemačkom dijeli se društvenim mrežama…

174

Fotografija tenka sa grafitom na njemačkom dijeli se društvenim mrežama uz opis:

U Berlinu na ruskom tenku napisali: Oslobodite nas ponovo!

Ovakav status se u poslednje vrijeme čita na društvenim mrežama a pojedini uz objavu prilažu i crno-bijelu fotografiju. Na njoj možemo da primijetimo vidjeti tenk i njemačke riječi ,,Befreit uns nochmal” u prevodu ,,Oslobodite nas ponovo”. Dok iznad pojedinih fotografija piše ,,Zossen am Russendenkmal”, iliti ,,ruski memorijal Zosenu”.

Konstatuje se da ,,neko” upućuje poziv Rusiji.

I zapravo, u ovoj informaciji tačan je dio da se radi o rusko-njemačkom odnosu. No, Fotografija za koju se vezuje status i prikazuje grafit na sovjetskom tenku iz Drugog svjetskog rata, ipak je zabilježena 1988. a ne nedavno, kako se iz nepreciznih objava može zaključiti.

Internet arhiva bilježi, kako mnoštvo istih fotografija od 2014. godine, tako i tekstova gdje se navodi da je ovaj ,,spomenik” iz njemačkog grada Šervina, dok je iz arhiva tog grada i knjige na koju je AFP Činjenice tokom pretrage naišao, potvrđeno pomenutom faktčekeru da je ista fotografija dokumentovana 1999. godine.

Zapravo je priča o dvojici muškaraca, demonstranata, koji su htjeli da pošalju svoju poruku protiv komunističkog režima u DDR-u u godinama prije pada Berlinskog zida. Počinioci, koji su jedno veče farbom ispisali grafit, bili su pod istragom i osuđeni su na 18 mjeseci zatvora.

Paradoks je što se grafit našao na ruskom tenku a Šervin su oslobodile američke trupe 1945. godine pa je ovo vozilo zapravo bio nerealan izbor ali američki tenk se vjerovatno ne bi uklopio u ideološku sliku DDR-a, mislili su tako i protestanti.

Fotografija tenka sa natpisom ,,Oslobodite nas ponovo” nalazi se u knjizi: ,,Sećanja za budućnost: priče i istorija sa severa DDR” a tenk je 2008. godine prodat u staro gvožđe. Fotografije tenka kao uspomene na period druge polovine dvadesetog vijeka, oživljavali su i umjetnici.

Iako su oni koji još vjeruju da Rusija oslobađa Ukrajinu od nacizma, pomislili da su Berlinci poslali vapaj za oslobođenje, to se ipak nije desilo niti se tenk nalazio u Berlinu. Međutim oklopno vozilo je stvarano kao i grafit, samo iz nekog drugog vremena. Zato ćemo ovom tekstu dodijeliti ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Autor:

Nina Đuranović

Objavljeno:

18/11/2022

Ocjena:

Manipulisanje činjenicama