Majmunske boginje nijesu „gej bolest“

1357
gej-bolest

Nakon otkazivanja Prajda u Oslu zbog pucnajve ispred LGBT kluba, Facebookom su, uz želje da i beogradski Europrajd bude otkazan, objavljene i dezinformacije koje se odnose na LGBT populaciju:

Globalni zdravstveni podaci pokazuju da je majmunskim boginjama zaraženo više od 3.500 osoba u 59 zemalja u kojima majmunske boginje obično nijesu rasprostranjene. Do sada je, kako SZO izvještava, samo jedna osoba izvan Afrike (isključujući Nigeriju) umrla od ove bolesti.

Iako prenošenje bolesti nema nikakve veze sa seksualnom orijentacijom, širenje epidemije majmunskih boginja iskorišćeno je i za stigmatizaciju LGBTI populacije. „Opravdanje“ za širenje ovakvih dezinformacija se pronalazilo u podacima iz sredine maja, kada je, na osnovu dostupnih informacija, bilo jasno da su slučajevi zaraze identifikovani, iako ne isključivo, među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima i koji traže njegu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i klinikama za seksualno zdravlje.

Majmunske boginje se šire bliskim kontaktom. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), to znači da može da se prenese preko oštećene kože, disajnim putevima ili sluznice, kao što su oči, nos ili usta. Iz SZO kažu da načini prenošenja tokom seksualnog kontakta ostaju nepoznati, jer iako je poznato da bliski fizički i intimni kontakt može dovesti do prenošenja, nije jasno koja je uloga seksualnih tjelesnih tečnosti u prenošenju majmunskih boginja.

Dr Andrew Lee, profesor javnog zdravlja na Univerzitetu u Šefildu smatra da je označavanje majmunskih boginja kao „gej bolest“ netačno, ali i nepravedno.

Sa ovom tvrdnjom je saglasna i Boghuma K. Titanji, doktorka zaraznih bolesti i naučnica na Univerzitetu Emori u Atlanti. „Virusi ne mare za vašu seksualnu orijentaciju ili to kakav seks upražnjavate. Virusima je stalo do domaćina koji je podložan infekciji i optimalnih uslova za prenos“, rekla je ona.

Direktorka CDC-a Rochelle Walensky je na brifingu još krajem maja rekla da rizik od izloženosti nije ograničen ni na jednu određenu grupu i pozvala je Amerikance da pristupe ovoj epidemiji bez stigme i diskriminacije.

Iz Programa UN za HIV/AIDS (UNAIDS) ukazuju na još jednu štetnu posljedicu ovakvih dezinformacija te da se uz tezu “gej bolest” jačaju homofobni i rasistički stereotipi.

Objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article