Novi sportski peh dezinformatori iskoristili da označe još jednu „žrtvu vakcinacije“

1733
sportski-peh

I najmanji peh koji se nekom sportisti dogodi  tokom učešća na raznim takmičenjima često posluži za kreiranje različitih dezinformacija, od onih šaljivih i bezazlenih do krajnje obmanjujućih i manipulativnih. U više navrata smo pisali o tome da se u posljednje vrijeme loše zdravstveno stanje pojedinih sportista neopravdano dovodi u vezu sa vakcinacijom protiv koronavirusa, a ispostavilo se i da je nastup američke predstavnice u umjetničkom plivanju na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti poslužio kao idealan povod za kreiranje sličnog sadržaja.

„Prvo kad se desi ovo IZNENADA, nameće se pitanje da li je bila v@kcinisana…..‼

Jer neverovatno mi da ovako padaju svaki dan…“, opis je koji prati dio objave na Facebooku u kojoj se navodi da se plivačica Anita Alvarez onesvijestila tokom trke na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Budimpešti.

Tačno je da se Alvarez onesvijestila, a sa dna bazena spasila je trenerica, o čemu su izvijestili brojni strani i domaći mediji, a to potvrđuju i zabilježene fotografije, kao i video snimci. Dvadesetpetogodišnja plivačica potonula je na dno bazena posle nastupa u finalu u pojedinačnoj konkurenciji, slobodnim stilom.

Isto joj se dogodilo i prošle godine, tokom kvalifikacija za Olimpijske igre u Barseloni, kada ju je takođe sa dna spasila trenerica.

Tvrdnje koje insinuiraju da je situacija u kojoj se našla američka takmičarka povezana sa vakcinacijom protiv koronavirusa nemaju nikakvog uporište u činjenjicama, odnosno dostupnim medijskim izvještajima, izjavama same sportistkinje, kao i njene trenerice Andree Fuentas.

„Anita je dobro – doktori su provjerili sve vitalne pokazatelje i sve je u redu – (njen) puls, kiseonik, nivo šećera, krvni pritisak itd. Sve je u redu”, kaže Fuentes.

Kako navodi, ponekad se zaboravlja da se to dešava u drugim sportovima za koje je potreban visok nivo izdržljivosti, poput maratona ili biciklizma.

„Svi smo vidjeli slike gdje neki sportisti ne stignu do cilja, a drugi im pomažu da stignu tamo. Naš sport se ne razlikuje od drugih, samo je u bazenu i mi tamo guramo do krajnjih granica i ponekad ih pronađemo”, dodala je ona, prenijeli su mediji.

I sama Alvarez je potvrdila da je zdrava, te da se osjeća dobro.

“Ja sam zdrava i osjećam se dobro. Zahvalna sam na svim porukama podrške i nadam se da ću i dalje biti uz moj tim. Da li će to biti u vodi ili pored bazena, odlučiću zajedno sa medicinskim osobljem, ali u svakom slučaju imamo posao koji moramo da završimo“, izjavila je Alvarez.

Dakle, iz navedenog je jasno da ni plivačica, kao ni njen trener nijesu ni jednom riječju pomenuli vakcinaciju protiv koronavirusa ili saopštili da je ona uzrok iscrpljenosti, a takva informacija nije potvrđena ni sa bilo koje druge adrese poput organizatora prvenstva, medicinskog tima, zdravstevnih institucija i sl…

Povezivanje vakcinacije sa koronavirusom sa određenim zdravstvenim tegobama prisutno je od pojave prvih vakcina protiv ove bolesti, a teoretičari zavjere ne prestaju da svaki zdravstveni problem pripisuju vakcinaciji o čemu smo pisali i ranije (ovdje, ovdje, ovdje…)

Ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article