Maske nijesu izazivale upalu pluća 1918, niti je Fauči to napisao u svojoj studiji

1631

Pandemija koronavirusa u prvi plan javnosti je, pored političara, “gurnula” i naučnike koji su tokom borbe sa virusom postali jednako poznati koliko i pojedini lideri svjetskih zemalja.

Samim tim, i svaka njihova riječ i djelo postali su podložni manipulacijama i stvaranju dezinformacija, a najočigledniji primjer je Entoni Fauči, glavni epidemiolog u Americi.

Na društveni mrežama dijele se izvodi iz Faučijeve studije iz 2008, o Španskom gripu. U objavi se, između ostalog, na engleskom jeziku, navodi da

Ipak, Fauči nikada nije tvrdio da se tokom 1918. i pandemije Španskog gripa umiralo zbog nošenja maski.

Fauči je u studiji iz 2008. bio koautor, i napisao je da je španski grip uništavao ćelije  koje oblažu bronhijalne cijevi i pluća što je dalje otvorilo put da bakterije, koje nastanjuju nos i grlo čovjeka, napadnu pluća i izazovu bakterijsku upalu pluća.

Kako su objasnili fekt-čekeri iz USA Today, fauči i još dvoje koautora izučavali su tkivo iz pluća, izvučeno 1918. Iz žrtve Španskog gripa, kao i druga objavljena otkrića iz tog vremena.

Kako piše Rojters, koji je analizirao slične objave, Fauči je u opisu studije precizno objasnio da je bakterijskoj upali pluća prethodio virus španskog gripa. U Faučijevoj studiji se, takođe, uopšte ne pominju maske niti da su one uzrok bakterijske upale pluća.

 Fauči i njegove kolege su izučavale tkiva iz pluća, izuzeta obdukcijama 1918. godine kao i druge studije iz toga doba.

I PolitiFact je utvrdio da studija nije krivila maske za bakterijske upale pluća. “Upala pluća izazvana je bakterijama iz nosa i grla koje su napadale pluća kada je virus uništio ćelije koje to sprječavaju”, navode oni.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija