Medo iz Rumunije „preseljen“ na put Nikšić-Šavnik 

288

Životinje na putevima nisu novost u Crnoj Gori. Javnost je svjedočila brojnim nesrećnim slučajevima u kojima životinje, poput medvjeda, stradaju ili dožive teške povrede na kolovozima, neki imaju sreće i uteknu pred automobilima

Uz sve ovo, nije rijetko ni da se društvenim mrežama šire snimci medvjeda sa tvrdnjom da potiču sa crnogorskih puteva, iako to nije tačno.  

To je slučaj i ovoga puta. Na Fejsbuku je postao viralan video medvjeda pored puta. I dok medo znatiželjno viri u unutrašnjost automobila autor objave na Fejsbuku (arhivirano ovdje) tvrdi: 

„Nikšić-Šavnik“  

Pretragom fotografije koju smo „uhvatili“ iz videa nismo došli do istog medvjeda, ali jesmo do iste lokacije gdje je medo snimljen.  

U pitanju je poznata ruta kroz Rumuniju, Transfagarasan, koja je pored prelijepog pejzaža poznata upravo i po tome što medvjedi često prelaze put i znatiželjno zaviruju u automobile, jure bicikliste, zaustavljaju saobraćaj. Na stranici Transfagarasan travel čak imate i čitav niz uputstava kako se ponašati sa medvjedima u prolazu.  

Ono što je karakteristično za ovaj put je zidić sa strane, koji nam pokazuje da je i snimak medvjeda za kojeg se tvrdi da je nastao u Crnoj Gori, ipak zabilježen u Rumuniji. 

Iako nisu sve dezinformacije štetne, veliki broj korisnika Fejsbuka je „nasjeo“ te stoga objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.  

In this article