„Kreni, Mladene“: Da li je medvjed „regulisao saobraćaj“ u Crnoj Gori?

1398

Dezinformacije nemaju uvijek isti cilj. Neke su projektovane da vas ubijede da se ne vakcinišete, druge da povjerujete da je invazija na susjednu državu opravdana, dok neke imaju za cilj skupljanje lajkova i pratilaca kroz zabavljanje publike.

Jedna od najpopularnijih Fejsbuk stranica u Crnoj Gori, Podgorički vremeplov, objavila je video medvjeda koji stoji nasred puta dok pored njega prolaze automobili, dok se u pozadini čuje kako autorka snimka navodno govori: „Možda bude opasno, kreni, kreni Mladene“. 

Ovakav, nesvakidašnji video, privukao je pažnju brojnih medija iz cijelog regiona i preplavio internet.

Video su, uz propratni tekst da se radi o snimku nastalom u Crnoj Gori i upozrenjem za izvjesnog Mladena, prenijeli AntenaM, Kurir, Pink, 24sedam, Crna hronika info, Vesti-rs, Glavne vesti, Adria, Avaz, Alo, N1, Volim Podgoricu, Novosti, Prijedor24h.

Ipak, ovaj video nije nastao u Crnoj Gori i on kruži internetom skoro mjesec dana.

Obrnutom pretragom kadra izvučenog iz videa došli smo do objave na Redditu, iz avgusta, a koji je naslovljen „Mladunče medvjeda pita za pravac“ (Baby bear asking for directions).

Daljom pretragom sa ovim ključnim riječima došli smo do videa na Jutjubu, sa istovjetnim naslovom, ali ovoga puta i sa tonom, kojeg u videu na Redditu nije bilo.

Tu jasno čujemo da niko ne doziva Mladena i da autorka snimka govori na stranom jeziku, kao i da je video, poput onog na Redditu, objavljen krajem avgusta dok je Podgorički vremeplov na svoju Jutjub i Fejsbuk stranicu video objavio 18. septembra.

Dakle, jasno je da je snimkom manipulisano i da medvjed nije snimljen u Crnoj Gori. Zbog toga ova objava Podgoričkog vremeplova, dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Portali AntenaM, Kurir, Pink, 24sedam, Crna hronika info, Vesti-rs, Glavne vesti, Adria, Avaz, Alo, N1, Volim Podgoricu, Novosti, Prijedor24h dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Edit: 21.09.2022.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal Novosti.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit 7.09.2022.

Portal Alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 21.10.2022.

Portal 24sedam.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 14.2.2023.

Portal Adria.tv objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.