Još jedan primjer manipulativnog izvještavanja medija, odnosno tendencioznog prenošenja iz drugih izvora.

 Portal IN4s objavio je 21. januara tekst pod naslovom: 

,,Izjava samozvanog montenegrinskog mitropolita da bi prema potrebi prešao u rimokatolicizam (TV Rusija 1) ”

U tekstu koji je objavljen na ovom portalu se navodi:

U emisiji je, pored prikaza proslave Božića i protesta protiv diskriminatorskog zakona, novinarka Darja Grigorovna razgovarala i sa samozvanim mitropolitom „Crnogorske crkve“, raščinjenim monahom Srpske pravoslavne crkve, koji je pored ostalog izjavio da bi prema potrebi prešao u rimokatolicizam.

Na pitanje TV Rusija 1 “ako ga ne priznaju druge pravoslavne crkve, da li može iz pravoslavlja preći u neku drugu vjeru, npr. u rimokatoličku”, mitropolit CPC Mihailo Dedeić je odgovorio:

Ne samo ja, takodje svaki episkop može. Nikakvog zakona nema. Takodje i patrijarh ruski Kiril, on može sjutra da kaže – neću da budem patrijarh ruski, hoću da budem u drugoj crkvi.

Dakle, on je ovom izjavom dao generalnu ocjenu da je svaki episkop slobodan da bira vjeru (pa i ruski patrijarh), i nije izjavio želju ili namjeru da pređe u katoličanstvo kako se u samom naslovu i tekstu ovog članka implicira.  

Pogledajte snimak ovog intervjua:

Potpuno je jasno da je portal In4s interpretirao intervju koji se zaista dogodio na manipulativan način, zbog toga ovoj objavi dajemo ocjenu ”manipulisanje činjenicama”.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

(Raskrinkavanje.me)

IN4s: Manipulisanje činjenicama