Ministar nije napustio emisiju zbog koncerta Aleksandre Prijović 

336

Da su političari i posebno javni funkcioneri dužni da javnosti polažu račune kroz medijska gostovanja i da odgovaraju na novinarska pitanja ne bi trebalo da bude nikakva novost u demokratskim društvima. 

I različite televizijske emisije služe upravo tome –  da zainteresovana javnost dobije odgovore na važna pitanja koja se tiču svih nas. 

Međutim, nekad se pređe u drugu krajnost, pa ovakve emisije posluže kao povod za širenje dezinformacija. 

“KAD JE KONCERT VAŽNIJI OD BITNIH DRŽAVNIH PITANJA: Ministar Odović napustio emisiju uživo da bi slušao Aleksandru Prijović (VIDEO)” – ovako glasi naslov Portala Standard (arhivirano ovdje) koji je objavljen nakon emitovanja emisije “Okvir” na Televiziji Crne Gore u kojoj je jedan od učesnika bio i ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović. 

U tekstu se dodaje i sljedeće: 

“Nova vlada, i novi ministri sa novim navikama postavljaju neka nova pravila ponašanja u nastupima u emisijama uživo. 

Tako je ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine napustio emisiju na Javnom servisu prije njenog završetka jer je imao neodložne obaveze u vidu uživanja na koncertu Aleksandre Prijović u Podgorici”. 

Pisanje portala Standard prenio je portal Kodex.me, ova informacija objavljena je i na njihovim stranicama na Fejsbuku, a podijelili su je i brojni korisnici društvenih mreža. 

Povodom teksta objavljenog na portalu Standard reagovao je urednik i voditelj emisije “Okvir” Zoran Leković koji je kazao da emisija nije emitovana uživo, već je snimana ranije u petak 19. aprila u 16 sati. 
 

“Ministar Odović je bio u parlamentu, odgovarao na poslanička pitanja, tako da je jedini termin kada sam mogao da snimam bio od 16 do 18 sati.  

Mi smo u startu kasnili zbog tehničkih problema i on je najavio da će moći da bude tu do 18 i 15 i da poslije ima obaveza. To su sigurno bile ministarske obaveze, taj koncert je počeo dosta kasnije. On bio ostao do kraja emisije da mi nismo kasnili”, kazao je Leković u izjavi za Raskrinkavanje. 

Ovim povodom oglasio se i ministar koji je demantovao pisanje Portala Standard. 

“Emisija “Okvir” je snimljena u petak u 16:00h, pa samim tim emisija nije išla uživo. Pred sami početak zakazanog snimanja naglasio sam da imam već zakazane obaveze nakon snimanja emisiji”. 

Emisija “Okvir “ je emitovana na Prvom programu Televizije Crne Gore sa početkom u 20 časova. 

Tačno je da je ministar Odović bio na koncertu regionalne zvijezde Aleksandre Prijović koji je 19. aprila održan u Podgorici (o čemu svjedoče fotografije dostupne na društvenim mrežama) međutim to nije relevantno sa aspekta utvrđivanja njegovog odnosa prema medijima i u krajnjem građanima, jer je koncert počeo nekoliko sati nakon njegovog izlaska iz studija Televizije Crne Gore, odnsono poslije 20 časova. 

Dakle, imajući u vidu da nije tačno da je emisija emitovana uživo, već je snimana nekoliko sati ranije, što su potvrdili urednik emisije i sam ministar koji je gostovao u istoj, objave Portala Standard i Kodex, kao i objave na društvenim mrežama dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama. 

 Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article