MMF nije zabranio nastavak izgradnje auto-puta, već je Vlada odustala od toga do stabilizacije javnih finansija

1175

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Crnoj Gori kredit od 74 miliona eura što je portal Novosti iskoristio da plasira tvrdnju da je ta pozajmica uslovljena zabranom dalje izgradnje auto-puta Bar-Boljare.

U tekstu

“MMF opalio ozbiljan EKONOMSKI ŠAMAR Vladi: Zabranjen nastavak auto-puta Bar-Boljare? “

se navodi:

“MMF je opalio ozbiljan ekonomski šamar Vladi tako što je de fakto zabranio nastavak izgradnje auto-puta. To je jasno navedeno na tabeli koja se nalazi u izveštaju MMF-a, koji je pratio odobrenje 74 miliona evra, jer piše da su kapitalni troškovi planirani za izgradnju auto-puta do kraja 2025.godine nula – navode iz “Fideliti konsaltinga”.

Tačno je da se u izvještaju MMF-a u tabeli na strani 13 navodi podatak da do kraja 2025. godine nije planiran novac za dalji nastavak ovog kapitalnog projekta, ali je izostavljena informacija da se u tom istom izvještaju nalazi pismo namjera (Letter of intent) koje su MMF-u uputili ministar finansija Darko Radunović i guverner Centralne banke Radoje Žugić i u kome obavještavaju tu međunarodnu organizaciju da dok se ne stabilizuje situacija sa javnim finansijama neće nastavljati izgradnja autoputa.

“Ubrzo nakon što se pandemija smanji želimo da postignemo i održimo primarni suficit dok se javni dug ne smanji na siguran nivo. Dok se ne poboljšaju izgledi za javne finansije nećemo preduzimati dalju faznu izgradnju autoputa Bar- Boljare ili druge velike kapitalne projekte koji mogu ugroziti održivost duga” navodi se u pismu.

Pismo je upućeno prije nego je MMF odobrio pozajmicu i u njemu se ta međunarodna organizacija obavještava da Crna Gora kao članica MMF-a želi da pozajmi 74 miliona koliko joj pripada u okviru kvote specijalnih prava vučenja (Special Drawing Rights – SDR). SDR je međunarodna rezervna aktiva, koju je stvorio MMF i koja se dodjeljuje njegovim članicama.

MMF je prošle godine ukazao da bi dalji nastavak izgradnje auto-puta mogao da ugrozi javne finansije i da bi završetak auto-puta kroz novo zaduživanje zahtijevao nove mjere fiskalnog prilagođavanja, kao i da ih je crnogorska Vlada obavijestila da neće započinjati drugu dionicu u slučaju da rješenja za nju budu fiskalno neodrživa.

Objavu Novosti ocjenjujemo kao dezinformaciju jer se iz izvještaja MMF -a vidi da Crnu Goru ta međunarodna finansijska organizacija nije ničim uslovljavala za pozajmicu od 74 miliona eura. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Novosti: Dezinformacija