Na protestu protiv kovid mjera u Roterdamu nije bilo mrtvih

1482

Odluka vlasti u Holandiji da pooštri mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa izazvala je demonstracije u Roterdamu krajem prošle sedmice u kojima je došlo do sukoba policije i demonstranta.

Ta dešavanja pojedini mediji na našem govornom području su iskoristili da čitaoce obavijeste o navodnom „krvoproliću neviđenih razmjera, brutalnosti policije i mrtvima“.

Na Fejsbuku je podijeljen video, uz potpisivanje portala Srbin.info uz naslov

Haos u Roterdamu! Policija puca na narod, mrtvi i ranjeni na antikorona protestu.

U tekstu ovog portala se navodi:   

„Masovni protest protiv korona diktature, kovid pasoša i obavezne vakcinacije večeras u Roterdamu  pretvorio se u krvoproliće. Na snimcima koji izgledaju kao građanski rat, vidi se kako policija puca bojevom municijom na goloruk narod (uglavnom mladići i devojke), dok u pozadini odjekuju vrisci, zvuci eksplozije, a po ulicama gore požari, zapaljen je veliki broj policijskih automobila. Stravične scene gušenja protesta naroda u Holandiji za sada ne objavljuje nijedan medij u Srbiji, ni u svijetu, a snimci se šire društevnim mrežama. Brutalna represija korona diktature pokazala je svoje lice u petak uveče u Holandiji. Holanđani koji su učestvovali na protestu tvrde da on nije bio nasilan, niti je narod izazvao ovakvu rekaciju policije, već da ih je uplašio ogroman broj građana koji su izašli na ulice pa je režim naredio policiji da pobunu uguši u krvi. Na zvaničnoj televiziji su priznali da je dvoje lica ubijeno na protestu (narod tvrdi da je mnogo više), a ne zna se ni koliko je ranjeno“.

Tačno je da je u Roterdamu 20. novembra  bio sukob policije sa demonstrantima protiv kovid mjera o čemu piše Radio Slobodna Evropa, ali nije tačno da je bilo mrtvih.

„Holandska  policija upucala je i ranila najmanje dvije osobe nakon nereda koji su izbili u Roterdamu zbog novih mjera zbog COVID-19. Demonstranti su bacali kamenje i vatrometom zapalili policijska kola. Stotine demonstranata okupilo se da pokažu svoj bijes zbog vladinih planova za propusnicu COVID-19 i zabranu vatrometa u novogodišnjoj noći. Danska je prošle sedmice uvela trosedmično djelimično zatvaranje zbog COVID-19, jer se broj zaraženih povećao. Ukupno sedam osoba je povrijeđeno, a najmanje 20 uhapšeno u noći koju je gradonačelnik Roterdama osudio kao “orgiju nasilja”, prenosi Radio Slobodna Evropa 20.novembra.

Protest u Roterdamu je započet dan ranije (19. novembra) i kako prenosi Rojters gomile izgrednika su palile automobile i gađale policiju koja je odgovorila pucnjem i vodenim topovima.

“Ispalili smo hice upozorenja, a bilo je i direktnih hitaca, jer je situacija bila opasna po život. Znamo da su najmanje dvije osobe ranjene vjerovatno kao posljedica hitaca upozorenja, ali moramo da dalje istražujemo tačne uzroke”, rekla je portparol policije Patriša Veles za Rojters.

Nijedan svjetski mediji nije izvijestio da je bilo mrtvih tokom ovog sukoba.

Ovu objavu ocjenjujemo kao „dezinformaciju“. Ocjenu “dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.