Na protestu protiv kovid mjera u Roterdamu nije bilo mrtvih

1252

Odluka vlasti u Holandiji da pooštri mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa izazvala je demonstracije u Roterdamu krajem prošle sedmice u kojima je došlo do sukoba policije i demonstranta.

Ta dešavanja pojedini mediji na našem govornom području su iskoristili da čitaoce obavijeste o navodnom „krvoproliću neviđenih razmjera, brutalnosti policije i mrtvima“.

Na Fejsbuku je podijeljen video, uz potpisivanje portala Srbin.info uz naslov

Haos u Roterdamu! Policija puca na narod, mrtvi i ranjeni na antikorona protestu.

U tekstu ovog portala se navodi:   

Tačno je da je u Roterdamu 20. novembra  bio sukob policije sa demonstrantima protiv kovid mjera o čemu piše Radio Slobodna Evropa, ali nije tačno da je bilo mrtvih.

Protest u Roterdamu je započet dan ranije (19. novembra) i kako prenosi Rojters gomile izgrednika su palile automobile i gađale policiju koja je odgovorila pucnjem i vodenim topovima.

Nijedan svjetski mediji nije izvijestio da je bilo mrtvih tokom ovog sukoba.

Ovu objavu ocjenjujemo kao „dezinformaciju“. Ocjenu “dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.