Profesionalnim fotošopom do novog kruga laži sa lažnog profila mitropolita CPC

1572

Crnogorskoj javnosti nedavno je postao poznat lažni fejsbuk profil mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve – Mihaila, nakon što je sa te adrese plasiran niz lažnih tvrdnji, od kojih su neke postale viralne nakon što su se regionalni portali “upecali” na njih.

Nakon što smo raskrinkali medijske članke čiji izvor je bila objava sa lažnog profila, u kojoj se tvrdi da je Mihailo vjenčao gej par, ovoga puta sa istog naloga stiže nova lažna objava po staroj matrici.

Naime, ponovo imamo priliku da čitamo o navodnom gej paru koji je vjenčao mitropolit Mihailo.

Na fotografiji, između dvojice mladića uočavamo mitropolita CPC Mihaila, i ona djeluje veoma vjerodostojno, tako da bi malo ko posumnjao da je u pitanju fotošop.

Ipak, detaljnom pretragom fotografije, došli smo do originala. Na sajtu pod nazivom KerryMorgan, koji pripada istoimenom fotografu, nailazimo na foto album jednog vjenčanja u Francuskoj, a u oviru albuma nalazi se ranije pomenuta fotografija dvojice muškaraca koji se vjenčavaju. Međutim, na toj slici ne uočavamo mitropolita CPC Mihaila, već se na njoj nalazi matičar.

Fejsbuk objavu o navodnom gej paru Slavku i Emranu koje je vjenčao Mihailo, demantovala je i zvanična Instagram stranica Crnogorsko pravoslavne crkve.

Imajuću u vidu demant koji stiže od strane CPC, kao i nesumnjivo lažnu, ali profesionalno fotošopiranu fotografiju mitropolita CPC koji “vjenčava gej par”, dolazimo do zaključka da je gore pomenuta fejsbuk objava, samo još jedna u nizu onih koji stižu sa spornog profila sa ciljem da neistinitim i lažnim sadržajem diskredituju CPC i njeno sveštenstvo.

Iako se u objavama stranice pokušava forsirati satira, ovakvi postovi na Fejsbuku, namjerno ili ne, često završe u tabloidima, čemu smo svjedočili i nedavno.

Zbog svega toga, fejsbuk post sa profila Mihailo Miraš Dedeić  dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.