Profesionalnim fotošopom do novog kruga laži sa lažnog profila mitropolita CPC

2088

Crnogorskoj javnosti nedavno je postao poznat lažni fejsbuk profil mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve – Mihaila, nakon što je sa te adrese plasiran niz lažnih tvrdnji, od kojih su neke postale viralne nakon što su se regionalni portali “upecali” na njih.

Nakon što smo raskrinkali medijske članke čiji izvor je bila objava sa lažnog profila, u kojoj se tvrdi da je Mihailo vjenčao gej par, ovoga puta sa istog naloga stiže nova lažna objava po staroj matrici.

Naime, ponovo imamo priliku da čitamo o navodnom gej paru koji je vjenčao mitropolit Mihailo.

“Dragi vjernici i poštovaoci naše NVO Crnogorske Pravoslavne Crkve, obavještavam Vas da su se u našoj CPC vjenčali Cetinjanin Slavko i Emran iz Rožaja. Trebamo biti tolerantni prema LGBTQ parovima i prihvatiti razlike u seksualnoj orijentaciji i nagoni. Ljubav je ljubav i ona uvijek pobjeđuje mržnju. Slavku i Emranu želim dug zajednički život imnogo ljubavi u braku. Bog vam dao puno đece koja će odrastati u ovoj divnoj porodici. Neka vas Bog vodi kroz zajednički ljubavni život. Amin. Mashallah Molim vas da podijelite ovu divnu objavu da vidi svijet našu toleranciju”, navodi se u postu u kojem je objavljena fotografija gej para koji se vjenčava.

Na fotografiji, između dvojice mladića uočavamo mitropolita CPC Mihaila, i ona djeluje veoma vjerodostojno, tako da bi malo ko posumnjao da je u pitanju fotošop.

Ipak, detaljnom pretragom fotografije, došli smo do originala. Na sajtu pod nazivom KerryMorgan, koji pripada istoimenom fotografu, nailazimo na foto album jednog vjenčanja u Francuskoj, a u oviru albuma nalazi se ranije pomenuta fotografija dvojice muškaraca koji se vjenčavaju. Međutim, na toj slici ne uočavamo mitropolita CPC Mihaila, već se na njoj nalazi matičar.

Fejsbuk objavu o navodnom gej paru Slavku i Emranu koje je vjenčao Mihailo, demantovala je i zvanična Instagram stranica Crnogorsko pravoslavne crkve.

“Кao što je lažan profil tako je lažna i objava, a i fotografija je proizvod fotomontaže. Ako imate ovaj profil među svojim prijateljima na FB preporučujemo da ga maknete. Naša braća koja se mole istom bogu su očigledno spremna da lažima utiču na kreiranje njima potrebne atmosfere. Istinom se ne služe jer im nije naklonjena”, navodi se u objavi CPC.

Imajuću u vidu demant koji stiže od strane CPC, kao i nesumnjivo lažnu, ali profesionalno fotošopiranu fotografiju mitropolita CPC koji “vjenčava gej par”, dolazimo do zaključka da je gore pomenuta fejsbuk objava, samo još jedna u nizu onih koji stižu sa spornog profila sa ciljem da neistinitim i lažnim sadržajem diskredituju CPC i njeno sveštenstvo.

Iako se u objavama stranice pokušava forsirati satira, ovakvi postovi na Fejsbuku, namjerno ili ne, često završe u tabloidima, čemu smo svjedočili i nedavno.

Zbog svega toga, fejsbuk post sa profila Mihailo Miraš Dedeić  dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.