Ovo je primjer medijskog izvještaja koji koristi tačne i poznate činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način…

Novosti.rs objavile su 13. januara tekst

U tekstu se navodi:

Sajber ratnici zapadne vojne alijanse imaju zadatak da obaraju sajtove i portale koji nisu naklonjeni Đukanovićevoj vlasti, kontrolišu internet, iskrivljuju činjenice o otimanju svetinja SPC, manipulišu masovnim protestima umanjujući njihove brojke, optužuju arhijereje kroz montirane tekstove…

Više medija je, nakon Novosti, dovelo je u vezu aktivnosti NATO kontrahibridnog tima i dešavanja koja su uslijedila nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti: IN4S, Srbija danas, Republika, Intermagazin, Nacionalist, Informer, Politika, Pravda.

Pitali smo crnogorsko Ministarstvo odbrane da li su tačne tvrdnje Novosti o navodnim zadacima kontrahibridnih timova NATO-a, kao i s kojim je ciljem prvi NATO kontrahibridni tim boravio u Crnoj Gori. Iz Ministarstva su odgovorili:

„Posjeta NATO kontrahibridnog tima realizovana je jednokratno u novembru prošle godine, u periodu od jedne sedmice, tako da je izlišno govoriti o stalnom i aktivnom djelovanju navedenog tima koji se definitivno ne bavi „obaranjem“ internet sadržaja u našoj zemlji.“

Pojasnili su i da je uspostavljanje takvih timova za podršku svim državama članicama dogovoreno na NATO Samitu 2018. godine:

„Prvi kontrahibridni tim za podršku boravio je u Crnoj Gori od 21. do 27. novembra, sa ciljem jačanja kapaciteta u odvraćanju i adekvatnom odgovoru na hibridne izazove. Ova posjeta bila je prvi angažman takvog tima u jednoj od saveznica, te značajno iskustvo kako za Crnu Goru, tako i samu Alijansu.”

Novosti su ovim tekstom iskoristile poznatu činjenicu o posjeti NATO kontrahibridnog tima i stavile je u neodgovarajući kontekst, zbog čega ova objava dobija ocjenu „manipulisanje činjenicama“. Istu ocjenu dobijaju i objave navedenih portala.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način usmjeravajući zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje.

(Raskrinkavanje.me)

IN4s: Manipulisanje činjenicama | Novosti: Manipulisanje činjenicama | Srbija danas: Manipulisanje činjenicama | Republika.rs: Manipulisanje činjenicama | Inter magazin: Manipulisanje činjenicama | Nacionalist.rs: Manipulisanje činjenicama | Informer: Manipulisanje činjenicama | Politika.rs: Manipulisanje činjenicama | Pravda: Manipulisanje činjenicama