Neistine o Gejtsovoj kući: Dom u Sijetlu preselili na Havaje 

556

Serija požara na arhipelagu oko Havaja uništila je mnoge domove, šume i živote, što je, kao se to vrlo često dešava izazvalo niz teorija zavjere. 

Jedna od njih je ta da je dom Bila Gejtsa ostao netaknut u požaru.  

Pogodite čiji je Oceanfront dom na Havajima ostao netaknut u „požarima“ navodi si u objavi na Fejsbuku a u kojoj se dijeli tvit izvjesne Liz Čerčil.  

Obrnuta pretraga fotografije govori nam da na fotografiji jeste kuća koju posjeduje ocnivač Mikrosofta. Ono što je takođe činjenica je da se kuća ne nalazi na Havajima već u Medini, u blizini Sijetla 

Fotografija se može pronaći i u članku iz 2019. godine u kojem se govori o mjestu na kojem kuće imaju Gejts, Džef Bezos…  

Ovo je dodatno potvrdio i fakt-čekerski tim Logically-a koji je koristeći Gugl mape dokazao da se kuća nalazi u državi Vašington.  

Dakle, u pitanju je lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article