Nema dokaza da je Bajdenu zabranjeno prisustvo sahrani pape Benedikta

448

Događaji vezani za Vatikan i poglavare Rimokatoličke crkve uvijek izazivaju pažnju javnosti, a posebno kada se u njih uključe svjetski lideri. Upravo takva dešavanja posluže kao idealan povod za kreiranje dezinformacija, a to je slučaj i sa ceremonijom sahrane nekadašnjeg pape Benedikta 16. koja je održana početkom mjeseca.

U pojedinim medijima, kao i na društvenim mrežama se ubrzo pojavila tvrdnja da sahrani nije prisustvovao američki predsjednik Džo Bajden jer je navodno sam papa prethodno to zatražio.

“Joea Bidena, prvog katoličkog predsjednika u šest desetljeća koji se deklarira kao “pobožni” sljedbenik crkvenih učenja, pokojni papa Benedikt XVI. omalovažio je i rekao mu da ne prisustvuje njegovom sprovodu”, navodi se u tekstu portala Epoha, koji je podijeljen i na njihovoj Fejsbuk stranici.

Informaciju su podijelili i brojni korisnici Fejsbuka. (1, 2, 3, 4, 5)

Ovu tvrdnju demantuju izjave samog Bajdena, Bijele kuće kao i medijski izvještaji koji upućuju na to da su na sahranu pape Benedikta bili pozvani samo određeni delegati.

Američki predsjednik je, u izjavi za medije, pojasnio da bi bila neophodna logistička podrška za njegov dolazak na sahranu.

“Razlog zašto neću prisustvovati sahrani je taj što bi bila potrebna pratnja od hiljadu ljudi da se pojavim. Sve bismo usmjerili u pogrešnom pravcu”, kazao je Bajden.

Bijela kuća je održala pres konferenciju 3. januara, a nakon pitanja novinara, sekretarica za štampu se osvrnula i na sahranu pape. Ona je tada potvrdila da će Bijela kuća uvažiti želje Vatikana, odnosno da će samo zvaničnik SAD-a u Vatikanu prisustvovati sahrani.

“Američki ambasador pri Svetoj stolici, Džo Doneli će predstavljati Sjedinjene Američke Države na papinoj sahrani, u skladu sa željama pokojnog pape i Vatikana. Eto, to su bili njihovi zahtjevi. To su bile njihove želje”, kazala je ona.

Prema navodima Rojtersa, želja pape Benedikta je bila da sahrana bude jednostavna.

“Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je da će po želji Benedikta sahrana biti jednostavna, svečana i prizemna”, navodi se u tekstu.

Rojters je izvijestio da će, za razliku od drugih papskih sahrana koje su uključivale predsjednike država širom svijeta, Benediktovoj sahrani prisustvovati samo delegati iz Italije i njegove rodne Njemačke, a to potvrđuje i zvanično saopštenje Službe za štampu Svete stolice.

Da ne postoje dokazi koji bi ukazivali na to da je papa izričito tražio da američki predsjednik ne dobije poziv na njegovu sahranu zaključak je do kog su došli i faktčekerski portali Snopes i PolitiFact.

Ovaj sadržaj dobija ocjenjujenu dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article