Širenje epidemije COVID-19 u svijetu brojni tabloidni mediji su iskoristili za plasiranje teorija zavjere o tome kako je nastala ta bolest i u koju svrhu.

Tako smo u posljednjih mjesec dana imali priliku da pročitamo razne teorije zavjere o tome kako je virus nastao u kineskim laboratorijama kao biološko oružje, pa kako je napravljen u SAD-u kao oružje protiv Rusije i Kine, da su ga izmislili američki milijarderi da svrgnu njihovog predsjednika Donalda Trampa. Čitali smo i tekstove o tome da je broj žrtava od korona virusa koji svakodnevno raste lažan i da je sve osmišljeno od strane svjetskih trovača… 

Jedan od poslednjih primjera teorije zavjere je članak portala Srpskog telegrafa Republika.rs koji je objavljen 4. aprila pod nazivom

U tekstu , koji nema izvor informacije, navodi se:

Povod za objavu ovog teksta je bio intervju koji je predsjednik Bjelorusije dao tamošnjim medijima početkom aprila, u kome on zaista izražava sumnju da bi svjetski moćnici željeli preinačiti svijet u doba pandemije, ali ne implicira ništa od ovoga što Republika

U tekstu se dalje navodi:

Tekst  Republike prenijeli su portali Borba.me, Magazindan.info i Zenaportalinfo.

Republika  za svoje tvrdnje nije ponudila  nijedan konkretni dokaz da je grupa milijardera i vodećih svjetskih filantropa  pustila korona virus  kako bi izvršili novu raspodjelu  političko-ekonomske moći u svijetu.

U sekciji ove medijske “optužnice” pod podnaslovom “Ko je Bil Gejts?”, riječi kojima Gejts već godinama upozorava na globalnu pandemiju, izvrću se i koriste se kao dokaz za tvrdnju da je on zapravo donio virus u svijet.

Republika kao dokaz za svoju teoriju navodi i informacije o simulaciji odgovora na pandemiju organizovanoj u u oktobru 2019, čiji je finansijer bila i Fondacija Bil i Melinda Gejts.

Britanski Factcheck.org je već utvrdio da jeste održana vježba pod nazivom „Događaj 201“ u oktobru 2019, čiji je domaćin bio Centar za bezbjednost zdravlja Džons Hopkins – u kojoj je učestvovala i Fondacija Gejts – i bila je fokusirana na spremnost za slučaj nužde u slučaju „vrlo ozbiljne pandemije”. Ali nije se bavila 2019-nCoV-om i nije uključivala predviđanja o broju umrlih u stvarnom životu.

Republika iznosi i već poznatu teoriju da su američki vojnici koji su u oktobru 2019. godine učestvovali na Svjetskim vojnim igrama u Vuhanu donijeli virus u Kinu. Ovo su provjerili brojni svjetski faktčekeri, uključujući i Faktograf.hr i zaključili da za to nema dokaza.

Raskrinkavanje.me je već pisalo o tome da sve zvanične informacije i relevantna istraživanja do sad ukazuju da je novi koronavirus Sars-COV-2 nastao evolucijski, a ne inženjeringom, i povezuju njegov nastanak porijeklo s pijacom u Vuhanu. Iako stručnjaci ne isključuju mogućnost da je virus tu mogla donijeti već zaražena osoba, zasad ne postoje dokazi za takvu tvrdnju.

Tesktovima portala Republika.rs, Borba.me, Magazindan.info i Zenaportalinfo dajemo ocjenu “teorija zavjere”.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Republika.rs: Teorija zavjere | Magazin Dan: Teorija zavjere | Zena Portal: Teorija zavjere | Borba: Teorija zavjere