Umjesto da se drže kodeksa i smiruju tenzije prenoseći samo provjerene infomracije, mediji su izabrali da manipulišu čitaocima i dolivaju ulje na vatru.

Tako je portal B92 objavio 30.01. vijest sa naslovom:

U tekstu se navodi:

Ovaj tekst prenijeli su i brojni regionalni mediji: Pravda.rs, RTV.rs, Republika.rs, A1info.net, Alo.rs, Telegraf.rs, Espreso.rs, Beogradski portal.

O čemu se zapravo radi? 

Uprava policije odlučila je da u Pljevljima, ali i Bijelom Polju i Beranama rasporedi dio Sektora specijalne policije. Njihovo saopštenje je i prenio B92:

Ipak, ovaj portal odlučio je ignoriše novinarski kodeks, u javnost pusti potpuno neprovjerenu informacju koja je za cilj imala da podigne tenzije.  

Podsjetimo da prema Ustavu Crne Gore vanredno stanje može se proglasiti na teritoriji ili dijelu teritorije Crne Gore u slučaju: 

1) velikih prirodnih nepogoda; 

2) tehničko-tehnoloških i ekoloških nesreća i epidemija; 

3) većeg narušavanja javnog reda i mira; 

4) ugrožavanja ili pokušaja rušenja ustavnog poretka. 

S obzirom na činjenicu, da Crna Gora, odnosno njena Uprava policije ima komandu nad svim policijskim snagama i njihovo raspoređivanje, te da su o raspoređivanju blagovremeno i otvoreno obavijestili javnost, te da u Pljevljima, ali ni u drugim opštinama nije bilo ni najmanjeg incidenta – ovaj slučaj ocjenjujemo kao dezinformaciju.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.  

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

B92: Dezinformacija | Pravda: Dezinformacija | RTV Vojvodine: Dezinformacija | Beogradski portal: Dezinformacija | Republika.rs: Dezinformacija | A1info: Dezinformacija | Alo: Dezinformacija | Telegraf: Dezinformacija | Espreso: Dezinformacija,Demantovano