Nakon brojnih teorija o već dostupnim ljekovima koje je moguće koristiti za tretman zaraženih koronavirusom, od kojih je pojedine promovisao i američki predsjednik, ovog puta su Rusi aktuelizovali priču o liječenju zaraženih koronavirusom.

Sputnjik je 28. marta objavio tekst

U tekstu se navodi da je ruska Federalna agencija za biomedicinu napravila preparat za liječenje koronavirusa na osnovu antimalarijskog lijeka meflokvina.

Pored toga, imunosupresivno dejstvo meflokvina blokira bilo kakve upale koje dolaze pošto osoba biva zaražena. Samim tim, kako navodi ruska Agencija, ovaj preparat osigurava efikasno lečenje pacijenata koji su oboleli od koronavirusa u različitim fazama infekcije.

Iz ruske Federalne agencije za biomedicinu su saopštili da je preparat razvijen uzimajući u obzir preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, kao i da je predložen za uključivanje u Metodološke preporuke ruskog Ministarstva zdravlja o prevenciji, dijagnozi i liječenju nove koronavirusne infekcije (COVID – 19).

Među medijima koji su prenijeli vijest su i PCNEN, Telegraf, Srbija danas, Novosti, Nezavisne, Alo, RTVBN, Informer, B92, Direktno, Espreso.

Ovo nije prvi put da se antimalarici promovišu kao tretman za oboljele od koronavirusa, o čemu je tim Raskrinkavanja već pisao.

Ipak, prema zvaničnim informacijama Svjetske zdravstvene organizacije, nijedan lijek nije još uvijek odobren za liječenje zaraženih.

U različitim državama sprovode se istraživanja i klinička ispitivanja efekata upotrebe već odobrenih lijekova za druga oboljenja na liječenje COVID-19. Na listi lijekova čija se prenamjena testira su antiviralni lijekovi, antimalarici, antibiotici, interferoni itd. Za sada, o pozitivnom dejstvu ovih tretmana na pacijente postoje samo anegdotalni dokazi, i stručnjaci ističu da korišćenje ovih medikamenata ima i negativne propratne efekte. Evropska agencija za ljekove preporučuje da se hlorokvin i hidrohlorokvin koriste samo u kliničkim testiranjima ili u skladu s nacionalnim protokolima za upotrebu u hitnim slučajevima.

Meflokvin je antimalarik koji je otkrila američka vojska 1970-ih godina, a upotrebljava se od 1980-ih i poznat je pod komercijalnim imenom Lariam, proizvod kompanije Hoffmann-La Roche. Otud ostaje nejasno i kako je to Rusija “napravila” ovaj lijek.

Budući da meflokvin nije novi ruski preparat, već lijek koji se decenijama koristi za liječenje malarije, te da ni jedan lijek još zvanično nije odobren kao terapija za COVID-19, objave kojima se tvrdi da je Rusija napravila efikasan lijek za tretiranje koronavirusa ocjenjujemo kao dezinformacije.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Sputnik: Dezinformacija | PCNEN: Dezinformacija | Telegraf: Dezinformacija | Srbija danas: Dezinformacija | Novosti: Dezinformacija | Nezavisne novine: Dezinformacija | Alo: Dezinformacija | RTV BN: Dezinformacija | Informer: Dezinformacija | B92: Dezinformacija | Direktno.rs: Dezinformacija | Espreso: Dezinformacija,Demantovano