Postizborna situacija u Crnoj Gori ponovo je oštro polarizovala društvo, a mediji, čini se, nikad kreativnije, dolivaju ulje po već užarenoj političkoj sceni.

Tako je portal “Glas javnosti.rs”, uoči nedeljnog skupa na Trgu nezavisnosti, objavio tekst sa naslovom:

DPS priprema nerede na skupu u Podgorici sa namerom da se uvede vanredno stanje?

U tekstu se tvrdi:

“Na ovaj način, DPS će, kao gubitnik izbora, pokušati da isprovocira građanske sukobe većih razmera, sve kako bi bila stvorena mogućnost da Đukanović, kao predsednik države, proglasi vanredno stanje, i onemogući da pobednici izbora konstituišu novu Vladu.”

U tekstu stoji i da su detalje navodnog plana, doznale države članice Evropske unije koje su,  kako se ističe, svojim diplomatsko-konzularnim predstavnicima u Podgorici, ali i građanima, izdale upozorenje da iz kuće izlaze jedino ako moraju.

“Prema nezvaničnim informacijama, ovaj scenario je procureo ka državama-članicama EU, koje su, uz oštru osudu planova DPS da ospori legalnu i legitimnu izbornu pobedu doskorašnje opozicije, ali i strah čime bi sutrašnji skup mogao da rezultira, svojim diplomatsko-konzularnim predstavnicima u Podgorici, kao i građanima koji se u toku sutrašnjeg dana zateknu u glavnom gradu Crne Gore, izdale upozorenje da se kreću samo u slučaju preke potrebe, i uz maksimalan oprez i mere bezbednosti.”

Ovaj tekst prenio je i portal Opcija.net.

Skup u Podgorici  je, prema zvaničnim podacima Uprave policije okupio pedeset hiljada ljudi, i prošao je bez incidenata,.  Na moguće incidente, zvanično su  upozoravali samo predstavnici nove parlamentarne većine, što su prenijeli gotovo svi mediji,  ali ne i države-članice Evropske unije, kao što je to objavio Glas javnosti.

Jedina zvanična poruka vezana za održavanje skupova bila je poruka porptarolke Evropske komisije Ane Pisonero.

Ona je na svom twitter nalogu poručila da je sloboda okupljanja osnovno pravo, ali treba ga ostvariti ne dovodeći u pitanje javno zdravlje i uz puno poštivanje vladavine prava i javnog reda i mira.

Takođe, pregledom zvaničnih sajtova ambasada svih članica EU, kao ambasada SAD i Rusije u Podgorici utvrdili smo da nijedna od njih nije izdavala zvanična uputstva i saopštenja svojim državljanima gdje i kako da se kreću na dan održavanja skupa.

Na primjer, posljednje ovakvo obavještenje o kretanju, američka ambasada u Podgorici objavila je 28. avgusta i ono se odnosilo na izborni dan.

Na kraju, skup u Podgorici protekao je mirno i, kako je policija potvrdila nakon njegovog održavanja, održan je bez ijednog incidenta.

Ovakve, opasne, tvrdnje medija kojima se podgrijavaju tenzije i dovodi u opasnost bezbjednost ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Glas javnosti: Lažna vijest Opcija: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti