Ovo je još jedan primjer lažne vijesti koja kreće sa društvenih mreža…

Fejsbuk stranica Građansko buđenje, objavila je post 10. avgusta sa fotografijom iz perioda Španske groznice i navodnim citatom austrijskog filozofa  Rudolfa Štajnera:

Ovaj citat mogao se čuti u video snimku koji je par mjeseci unazad, tačnije u martu kada je pandemija koronavirusa krenula da se zahuktava u cijelom svijetu, objavio američki ljekar Tomas Kouan. Netačne tvrdnje iz ovog videa su ubrzo raskrinkane u analizama brojnih faktčekera, nakon čega je uklonjen sa društvenih medija.

Prema definiciji sa sajta Encyclopædia Britannica, definicija onoga što je u stvari virus kao takav je:

I kanadski virusolog Dzejson Kindračuk, u svom videu je za CBC dao pojašnjenje:

Portal za provjeru činjenica BoomLive piše da jeste tačno da se virusi  zaista sastoje od DNK ili RNA kao svog genetskog materijala i okruženi su opnom napravljenom od masti i proteina, kao što Kouan tvrdi, ali naglašavaju:

Dakle, informacija da virusi ne uzrokuju bolesti nije tačna, i ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest