Ovo je još jedan primjer lažne vijesti koja kreće sa društvenih mreža…

Fejsbuk stranica Građansko buđenje, objavila je post 10. avgusta sa fotografijom iz perioda Španske groznice i navodnim citatom austrijskog filozofa  Rudolfa Štajnera:

”Virusi su prosto izlučevine otrovane ćelije. Virusi su delići DNK ili RNK sa još nekoliko proteina, pupe van ćelije i nastaju kada je ćelija otrovana! Oni ništa ne uzrokuju.”

Ovaj citat mogao se čuti u video snimku koji je par mjeseci unazad, tačnije u martu kada je pandemija koronavirusa krenula da se zahuktava u cijelom svijetu, objavio američki ljekar Tomas Kouan. Netačne tvrdnje iz ovog videa su ubrzo raskrinkane u analizama brojnih faktčekera, nakon čega je uklonjen sa društvenih medija.

Prema definiciji sa sajta Encyclopædia Britannica, definicija onoga što je u stvari virus kao takav je:

…zarazni agent male veličine i jednostavnog sastava koji se može umnožiti samo u živim ćelijama životinja, biljaka ili bakterija. Naziv je od latinske reči koja znači „sluzava tečnost“ ili „otrov“.

I kanadski virusolog Dzejson Kindračuk, u svom videu je za CBC dao pojašnjenje:

“Jednom kada virus uđe u našu ćeliju, on oslobađa svoj genski materijal i tada koristi u osnovi našu mašinu ćelije domaćina da stvori sve više i više kopija sebe.”

Portal za provjeru činjenica BoomLive piše da jeste tačno da se virusi  zaista sastoje od DNK ili RNA kao svog genetskog materijala i okruženi su opnom napravljenom od masti i proteina, kao što Kouan tvrdi, ali naglašavaju:

Više od jednog vijeka unazad nam se pokazuje da su virusi uzrok mnogih bolesti i da se mogu prenijeti s zaražene osobe na apsolutno zdravu osobu, rezultirajući istom bolešću. Primjeri su brojni, od smrtonosnog i zaraznog, ali sada iskorijenjenog virusa malih boginja do virusa žute groznice, kojeg zaraženi pojedinac pokupi komarcem i nakon određenog vremena inkubacije ponovo se može prenijeti.

Dakle, informacija da virusi ne uzrokuju bolesti nije tačna, i ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest