Militantnog nacionalistu i antikomunistu Nikolu Kavaju koji je preminuo prije 13 godina, širom svijeta poznatog po terorističkom aktu – otmici aviona, mnogi portali u Srbiji u tekstovima i dalje oživljavaju. Problem je što često obiluju dezinformacijama, koje je, u ovom slučaju, lako raskrinkati.

“Srbin je izveo prvu otmicu aviona u SAD! Nikola Kavaja je hteo da ubije Tita, planirao zakucavanje u zgradu CK na Ušću!”, naslov je teksta koji je objavio portal “24 sedam”, što je podijeljeno i na njihovoj fejsbuk stranici.

Isti tekst, sa identičnim naslovom prenijeli su i portali “Srbija danas” i “Vesti”.

Nikola Kavaja nije izveo prvu otmicu aviona u SAD, već Antulio Ramirez Ortiz, tridesetpetogodišnji američki državljanin, rođen u Portoriku. To se dogodilo 1. maja 1961.godine u Majamiju, kada je let 337 preusmjerio na Kubu, gdje se bezbjedno iskrcao.  

Od te godine do 1972. zabilježeno je 159 otmica aviona u američkom vazdušnom prostoru. Tek sedam godina nakon toga dogodila se Kavajina otmica, koja bila četvrta u toj godini. Kako se navodi u tom tekstu Vašington posta, Kavaja je oteo mlazni avion sa 136 putnika koji su iz Njujorka letjeli za Čikago.

Kavaja je za taj zločin osuđen u SAD, i u zatvoru je proveo period od 1979-1997. godine, kada je nakon puštanja na uslovnu slobodu prekršivši pravila pobjegao u Srbiju.

U tekstu se navodi i da ga je televizijski kanal “History” označio kao trećeg na listi najuspješnijih terorista. Pretragom interneta nijesmo uspjeli doći do dokaza za ovu tvrdnju.

Na kraju teksta se navodi i da je Kavaja sahranjen na Lovćenu, što nije precizna informacija, jer se to dogodilo na Cetinju, na Novom gradskom groblju.

Iz svega navedenog, tekstu o Kavaji dajemo ocjenu “dezinformacija”. Dobija je medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.