Nema dokaza o vezi Bila Gejtsa sa otkrivenim bočicama u Pensilvaniji sa oznakom „velike boginje“

1277

Bil Gejts dežurni je krivac za grupaciju ljudi koja negira postojanje pandemije, tvrdi “da nas vakcinama truju”, da “milijarderi žele da smanje populaciju”…

Takve tvrdnje najčešće nalazimo na društvenim mrežama, ali, ipak, nije rijetkost da one iz tabloida dospiju do društvenih mreža.

Primjer za to je “šokantna priča“ koju je objavio Informer.

“Svijet na nogama, epruvete sa šokantnom oznakom otkrivene u laboratoriji u Pensiilvaniji. Laborant u zamrzivaču našao pet bočica…Gejts je sve ovo znao, pa zato nedavno najavio jeziv scenario?”.

Objava Informera ubrzo je završila i na Fejsbuku

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kako je prenio Njujork Tajms, javnost je prošle sedmice obavijestio da su pronađene bočice u laboratoriji u Pensilvaniji, a koje su navodno sadržale virus koji se koristi u vakcini protiv velikih boginja, ipak nijesu sadržale virus variole, uzrok bolesti.

Ovaj list prenosi u tekstu da je bočice otkrio laboratorijski radnik, kao i da ih je bilo 15 od čega su pet imale oznaku  „velike boginje“, a na preostalih 10  je pisalo „vakcinija“.

Informer je u svom tekstu gdje je prenio ovu vijest  dodatno  čitaoce u naslovu informisao  da je „Gejts ovo znao i najavio jeziv scenario“,  dok  je u tekstu napisao:

„Slučajno ili ne, milijarder Bill Gejts upozorio je prije nekoliko dana da se svetski lideri moraju pripremiti za katastrofe poput ‘terorističkih napada velikih boginja’ bez obzira na cijenu. Osnivač Majkrosofta pozvao je vlade da daju milijarde sredstava za istraživanje i razvoj kako bi se sprečile buduće pandemije i “bio-terorizam”.

Na YouTube-u se može pronaći čitav intervju sa Gejtsom u koje se jasno čuje da on poručuje: „Šta ako bi terorista donio velike boginje na 10 aerodroma. Znate kako bi svijet na to reagovao. Postoje prirodno izazvane epidemije i  epidemije izazvane bioterorizmom koje bi čak mogle biti gore od onoga što smo danas iskusili“.

PolitiFact, koji se takođe bavio ovim objavama, utvrdio je da Gejts ni na koji način nije povezan sa bočicama na kojima je pisalo “velike boginje”.

Gejts je ukazao na značaj prevencije pandemije da se ne bi desilo da se ponovi i da se izgube milioni života.

Cijeli intervju Gejtsa bitanskom parlamentarcu je dostupan ovdje.

Objavu Informera analizirale su kolege iz Raskrikavanja.

O teorijama zavjere povezanim sa Gejtsom pisali smo i ranije.

Kako nema dokaza  da je Gejts znao za „epruvete sa  šokantnom oznakom u laboratoriji u Pensilvaniji“, te da je zbog toga najavio  jeziv scenario objavu Informera ocjenjujemo kao „teoriju zavjere“. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.