Ovo je primjer kako mediji senzacionalističkim naslovima navode čitaoce na pogrešne zaključke i prije nego što pročitaju tekst, koji je u ovom slučaju vjerodostojno prenesen.

Portal Alo objavio je 17. decembra tekst naslovljen

Uz konstataciju na početku teksta da je Priština ljuta na svog saveznika, Alo prenosi izjavu finske ambasadorke na Kosovu, Pie Sternval, tokom skupa „Kafa sa ambasadorom“. U tekstu stoji:

Alo se poziva na portal Kosovo online, čiji tekst prenosi vjerodostojno – tekstom se, dakle, ukazuje na izazove sa kojima se Kosovo, kao zemlja koja želi da postane članica EU, mora suočiti. Naslov portala Alo, međutim, ne odgovara sadržini teksta, niti onom na portalu Alo, niti na izvornom mediju Kosovo online, u kom nema riječi o „dizanju prašine“ na Kosovu ili o tome da je finska ambasadorka svojom izjavom „razbijesnila Albance“.

Ovakve izjave ambasadora članica EU ne predstavljaju nikakav presedan, već naprotiv, primjer uobičajene diplomatske retorike. Ambasadori na ovaj način prenose poruku Evropske unije i njenih članica o vrijednostima na kojima je ta zajednica zasnovana i uslovima koje svaka država koja želi da joj pristupi mora da ispuni, a među kojima su jačanje vladavine prava, rezultati na planu jačanja nezavisnosti pravosuđa, kao i primjena zakona koji se odnose na status zajednica i zaštita prava manjinskih naroda.

Budući da senzacionalistički naslov portala Alo nema nikakvo uporište u samom tekstu, niti odgovara sadržini teksta, ovu medijsku objavu ocjenjujemo kao klikbekt.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu „klikbejt“ dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

(Raskrinkavanje.me)

Alo: Klikbejt