Dok svijet pomno prati razvoj događaja u Ukrajini, nadajući se završetku ruske agresije, javlja se pitanje ko će pacifikovati situaciju i na koji način.

Mnogi korisnici Fejsbuka su podijelili ili reagovali na tvrdnju da je Njemačka objavila rat Rusiji. (1, 2, 3, 4, 5)

“Ponovo njemčki tenkovi protiv Rusije, ovim je Njemačka i zvanično objavila rat Rusiji, kao i sve zemlje koje su poslale ili šalju naoružanje protiv Rusa. Istorija se ponavlja i ista koalicija protiv Rusije. Da li su svjesni kako ce proći?”, navodi se u jednoj Fejsbuk objavi.”

Za kreiranje ovakve tvrdnje poslužila je izjava njemačke ministarke spoljnih poslova, Analene Berbok.

Berbok je 24. januara na Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope kazala da evropske države okrivljuju jedna drugu za dosadašnje postupke ili pasivnost tokom ruske agresije na Ukrajinu. Njemačka ministarka je tom prilikom izjavila da se trenutna situacija završava podjelom Evrope. (49:50)

Naredni dio obraćanja Berbokove poslužio je korisnicima društvenih mreža i stranim medijima za netačne tvrdnje. Činjenica je da je dio govora izvučen iz konteksta.

„Da, moramo učiniti više da odbranimo Ukrajinu. Da, moramo da uradimo više i u pogledu tenkova. Ali najvažniji i ključni dio je da to uradimo zajedno i da ne igramo igru svaljivanja krivice u Evropi jer vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih”, saopštila je njemačka ministarrka Analena Berbok.

Dan nakon ove izjave, ruska novinska agencija Tas objavila je vijest da je upravo obraćanje njemačke ministarke “dokaz o ratu sa predumišljajem sa Rusijom”.

Iz kabineta ministarstva spoljnih poslova Njemačke su demantovani navodi u ratu sa Rusijom.

“Rusija je iskoristila komentar ministrkea spoljnih poslova Njemačke o ratu u Ukrajini u propagandne svrhe, u petak je rekao njemački portparol ministarstva spoljnih poslova, naglašavajući berlinski stav da NATO ne smije postati strana u tom sukobu.

Ruska propaganda kontinuirano koristi izjave, rečenice, stavove, položaje vlade, naših partnera i koristi ih da služi njihove svrhe”, rekao je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova”, prenosi Rojters.

Vlada Njemačke je zaista najavila da će uputiti Ukrajini dva tenka. Ali, ta odluka ne podrazumijeva i zvaničnu objavu rata Rusiji.

To je potvrdio njemački kancelar, Olaf Šulc, ističući da Njemačka ne želi eskalaciju rata sa Rusijom.

“Njemačka će učiniti sve što je potrebno da podrži Ukrajinu, ali u isto vrijeme želi izbjeći mogući rat između Rusije i NATO saveza, izjavio je u srijedu njemački kancelar Olaf Scholz, prenosi agencija Anadolija.

Scholz je tokom sjednice u parlamentu opravdavao odluku svoje vlade da pošalje teško naoružanje i tenkove “Leopard” u Ukrajinu, ali i podvukao da Berlin ne želi dalju eskalaciju sa Rusijom.

Dodao je da će Njemačka učiniti sve da podrži Ukrajinu, ali u isto vrijeme želi “izbjeći eskalaciju ovog sukoba kako ne bi prerastao u rat između Rusije i NATO.”

 Dakle, Njemačka jeste uputila tenkove Ukrajini, međutim nije zvanično objavila rat Rusiji. Iz tog razloga, objave na Fejsbuku ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article