Nove izmišljotine o zemljotresu: Video nastao u Kazahstanu, a ne u Turskoj 

1060

Dok svijet tuguje za hiljadama izgubljenih života u Turskoj i Siriji, pojedinci dobro poznati većini regionalnih fakt-čekera, poput Saše Borojevića, ne odmaraju i zapravo koriste tragičnu situaciju da podgriju razne teorije kojima bi da nam objasne da je zemljotres sve osim prirodna pojava. Nakon što smo pisali i raskrinkali više njih, pojavila se još jedna vezana za “čudnu svjetlost”.  

Na Fejsbuku se pojavio video na kojem se vidi snop svjetlosti i, očigledno, objekat koji se kreće ka gore. Stavljeno u kontekst zemljotresa, preko videa je “nalijepljen” natpis:  

Turska prije zemljotresa. Teorija zavere ili zavera!?

Ipak, niti snimak ima veze sa zemljotresom, niti je nastao u Turskoj, niti se radi o nekoj “čudnoj svjetlosti”, NLO-u ili nečemu trećem.  

U pitanju je raketa Sojuz, koja je 21-og septembra prošle godine poletjela sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Vijest je prenijela i NASA, čiji je pilot Frenk Rubio dio tročlane posade. Zajedno sa dva ruska kosmonauta, Sergejem Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom, odletio je na Međunarodnu svemirsku stanicu. 

Teorije o “čudnoj svjetlosti” provjeravali su i evropski mediji, jer su se i prije zemljotresa u Turskoj i Siriji širile dezinformacije povodom ovog događaja.  

Belgijski rtbf je ispitujući tvrdnje da je u pitanju NLO, a koje su se pojavile u januaru, došao do podatka da je video snimljen u kazahstanskom gradiću Balkaš. Kao dokaz za tu tvrdnju dostavljen je link sa Google maps-a, sa kojim se mogu uporediti objekti sa snimka. Radi se o ulici u Balkašu, na kojoj se vide ista zgrada, ograda, neka vrsta metalne konstrukcije/prijemnika, kao na videu.  

foto: prinstcreen/rtbf.be 

Iz priloženog je nedvosmisleno jasno da video nije nastao u Turskoj, naročito ne prije katastrofalnog zemljotresa, već da je u pitanju snimak lansiranja rakete u orbitu, koji je “uhvatio” neko u kazahstanskom Balkašu.  

S obzirom na to da je apsolutno jasno da su, po ko zna koji put, Borojevićeve tvrdnje netačne i da video nema veze sa Turskom i prirodnom katastrofom koja je zadesila tu zemlju, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article