Nove neistine o Bajdenu: Fejsbuk mu nije uklonio odrednicu „izabrani predsjednik“

1439

Nakon što se kroz različiite medije i stranice na društvenim mrežama tvrdilo da su izbori u Sjedinjenim Američkim Državama pokradeni, da su glasali preminuli birači, manipulacije na jezicima država u regionu na ovu temu se nastavljaju.

Ovoga puta, na Fejsbuku je objavljeno da je upravo ta društvena mreža sa naloga Džoa Bajdena uklonila odrednicu „izabrani predsjednik“.

„Facebook uklonio “President elected” na zvaničnom Bajdenovom nalogu. Sada je samo “Politician”“, navodi se u tekstu koji prati fotografiju Donalda Trampa.

Ipak, na Bajdenovoj Fejsbuk stranici nikada nije ni stajalo da je izabrani predsjednik (president elect).

Kako je objavio USA Today, ova manipulacija krenula je od Čaka Kalesta, republikanca koji se kandidovao za kongres, a koji je ovu tvrdnju objavio na Tviteru, a kasnije je izbrisao.

Kako se vidi iz onlajn arhive „Wayback Machine“, Bajdenu je tokom cijelog novembra na stranici stajala samo odrednica političar, a ne i izabrani predsjednik.

Takođe, Fejsbuk je ranije objasnio da odrednice na svojim stranicama biraju korisnici, a ne ta mreža.

Ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest