Nove teorije zavjere srpskih medija o popisu u Crnoj Gori

1684

Iako bi popis stanovništva trebalo da pruži informacije o broju stanovnika, osnovnim geografskim i demografskim karakteristikama stanovništva, u Crnoj Gori i na Balkanu to obično nije slučaj. Na našim prostorima, popis najčešće služi za nacionalna prebrojavanja, ali i pruža osnov za medijske spekulacije o tome koji će narod biti “istrijebljen”, a koji će se održati.

Tako je i sa popisom u Crnoj Gori.

Mediji u Srbiji već sada spekulišu o tome da je cilj Vlade da istrijebi Srbe i svede ih na istorijski minimum.

Argumente za to, nalaze u tvrdnjama dijela prosrpskih stranaka, ali i činjenici da Ministarstvo finansija još nije predložila Zakon o popisu stanovništva, iako je Uprava za statistiku pripremila je nacrt Zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova u 2021. godini.

Tako je informer.rs. obavijestio o tome da se za Srbe sprema zamka, a cilj je da se njihov procenat spusti ispod 20 odsto.

“SPREMAJU ZAMKU ZA SRBE PRED POPIS U CRNOJ GORI! Krivokapić i Đukanović imaju perfidan plan, cilj je da se procenat Srba spusti ispod 20 odsto!” naslov je Informerovog teksta u kojem se između ostalog navodi i da bi“popis stanovnika u Crnoj Gori trebalo bi da se održi krajem godine, a dio opozicionih političara upozorava da postoji opasnost da vlast lažira podatke i spusti procenat Srba koji žive u toj zemlji s namjerom da im umanji politička prava”

Iste tvrdnje prenijeli su i drugi srpski mediji. Novosti.rs tvrde da se radi o zamci “srpskih neprijatelja”, dok kurir.rs navodi da je cilj smanjenje broja Srba.

Međutim, ovakve tvrdnje ne samo da nemaju utemeljene, već su nedavna istraživanja CEDEM-pokazala su da, ukoliko bi u ovom trenutku bio održan popis, 45 odsto građana bi se izjasnilo kao Crnogorci, a 30 odsto kao Srbi. Takvi su bili rezultati popisa iz 2011. godine – Crnogoraca 45 odsto, a Srba 28,7 odsto.

Takođe, situacija sa kašnjenjem budžeta, uslovila je odlaganje popisa, a situaciju osim budžeta i neusvajanja zakona o popisu stanovništva, komplikuje i činjenica da su naredne tri godine izborne, u kojima međunarodni standardi ne preporučuju organizovanje popisa. Zbog toga se kao jedini logičan termin za realizaciju popisa nameću posljednji mjeseci ove godine.

Iz MONSTAT-a su objasnili da je im je, na osnovu dosadašnjeg iskustva u realizaciji popisa, od trenutka usvajanja zakona o popisu stanovništva, kao i budžeta, potrebno najmanje šest mjeseci za realizaciju definisanih pretpostavki za sprovođenje popisa.

Činjenica je da su ozbiljniji problemi u kojima se našla država uslovili odlaganje popisa, ali ne postoje valjani argumenti kojima bi se opravdale tvrdnje da je cilj smanjenje Srba a povećanje broja Crnogoraca. Zbog toga objava lista informer.rs, kurir.rs i novosti.rs dobijaju ocjenu Teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Edit: 11.4.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.