Neodrživa računica: Nema pouzdanog dokaza o “šansi” da se umre od COVID-19

876

Stopa smrtnosti od koronavirusa jedan je od podataka kojim se najviše manipuliše od početka pandemije.

Na Fejsbuk stranci “Marko Kraljević” , čije objave svakodnevno analiziraju regionalni portali za provjeru činjenica,  podijeljen je jednominutni video snimak  u kome se konzumentima  tog sadržaja predočava neutemeljena činjenica  da je poznato da “ako je neko mlađi od 70 godina  zaražen virusom korona da su šanse da umre u rasponu od 0,05 do 0,07 odsto”.

Video snimak koji ima 1.000 pregleda je dio iz TV gostovanja nemačkog ljekara Sukarita Bakdija o čijim su neutemeljenim  tvrdnjama u vezi koronavirusa pisali  strani portali za provjeru činjenica.

U objavi se navodi:

Tvrdnja  da je vjerovatnoća od 0,05 do 0,07 odsto da će neko ko je mlađi od 70 godina umrijeti ako je zaražen koronavirusom nije  tačna.

Jedan od razloga je i to što ne postoji precizna metodologija kojom bi se to izračunalo.

Sajt Ourworldindata u svom tekstu objašnjava da je na pitanje ako je neko zaražen koronavirusom kolika je vjerovatnoća da će umrijeti  teško odgovoriti.

Dalje je objašnjeno da odgovor na pitanje kolika je vjerovatnoća da će neko ko je zaražen umrijeti obuhvata stopa smrtnosti od infekcije (IFR).

Svakako, starija populacija je u većem riziku da oboli od ovog virusa i samim tim je i kod njih je veća smrtnost što je objasnio i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Portal za provjeru činjenica Leadstories je analizirajući tvrdnje njemačkog ljekara objasnio da istraživanje Joanidisa (a ne Huanitisa kako se navodi u objavi na Fejsbuku) pokazuje da se relativno niske stope smrtnosti  od COVID-19 mlađih od 70 godina razlikuju u zavisnosti od zemlje, te da su te stope u SAD-u malo veće od zapadnoevropskih država.

Ovom portalu je Joanidis objasnio da je istraživanje koje je objavljeno na sajtu SZO pokazalo da je srednja stopa smrtnosti od infekcije 0,05, ali da se taj raspon u zavisnosti od lokacije kreće između 0,00 odsto do 0,31 odsto, kao i da su stope zaraze varirale od zemlje do zemlje.

S obzirom na to da je netačno da je vjerovatnoća od 0,05 do 0,07 odsto da će neko ko je mlađi od 70 godina, a zaražen je virusom korona umrijeti ovu objavu, već je studija pokazala da je to srednja stopa smrtnosti ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.