Novi trend: Lažne vijesti o „lažnom“ vakcinisanju

2920

Objavljivanje snimaka na kojima se istaknuti pojedinci i političari vakcinišu, uz tvrdnje da je u pitanju lažna vakcinacija, novi je hit među dezinformatorima.

Niz ovakvih primjera obradili smo analizi koja se bavila viralnim videom, ispostavilo se da je svaka vakcinacija za koju je tvrđeno suprotno – bila po svim pravilima i procedurama.

Ovoga puta, na meti dezinformatora je navodna brazilska ministarka zdravstva.

„Sve je to Hollywood! Brazilska tajnica za zdravstvo“, navodi se u tekstu koji prati objavu.

Brazilski portal Opovo utvrdio je da je u pitanju lažni video snimak. Na videu je lokalna sekretarka za zdravlje, Benedita Oliveira.

Kako navodi portal Opovo, iz gradske uprave grada Kižada, informisali su ih da je je snimkom manipulisano. Kako, navode, doza u špricu je 0,5 mililitara, pa je tako malo količinu tečnosti teško i vidjeti.

Naknadno je objavljen i duži snimak na kojem se vidi kako jedan od zdravstvenih radnika priprema dozu vakcine za Oliveiru.

Ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest