vakcine

Posljednjih mjeseci svjedočimo širenju neprovjerenih i netačnih tvrdnji kojima se sugeriše da su vakcine protiv koronavirusa zapravo naštetile zdravlju onih koji su ih primili, odnosno da su bile pogubne za ljude.

Izvor za ovakve tvrdnje nerijetko budu i medijski izvještaji koji na društvenim mrežama dobiju još veću publiku, a koje teoretičari zavjera oduševljeno “prigrle”.

“I dok Vijesti, CDM Portal, Pobjeda i ostali portali u CG i dalje prenose samo zastrašivanja i propagandu serviranu od strane “stručnjaka” iz IJZ CG, hrvatski Index, mainstream portal, se pridružio moru svjetskih portala koji počinju prikazivati pravu sliku STVARNIH POSLJEDICA pLandemije!

Treba li napominjati da svi oni koji su nažalost izgubili život “iznenada”, od posljedica srčanih i moždanih udara koji bi se autopsijama eventualno mogli povezati sa vaXXXovima, nisu ni u jednom spisku oštećenih nuspojavama. Još!”, naveo je jedan korsnik Fejsbuka koji je podijelio članak portala Index.hr sa naslovom:  “U Njemačkoj se sve više priča o Post_Vac sindromu, ljudima kojima je cjepivo štetilo”.

Isti članak na Fejsbuku je podijeljen ovdje i ovdje.

Portal Index.hr zapravo se pozvao na članak koji je 22. marta objavio Dojče Vele, a u kom su navedena iskustva pojedinaca koji su navodno pretrpjeli određene nuspojave nakon vakcinacije, a objavljen je i podatak da se radi o 400 hiljada zabilježenih nuspojava izazvanih vakcinacijom u Njemačkoj.

Međutim, dio članka koji je objavio Dojče Vele pogrešno je preveden u odnosu na ono što je pisalo u izdanju istog časopisa na njemačkom jeziku, što su utvrdile naše kolege sa portala Faktograf.hr.

“Iz prevoda izvorne objave jasno se vidi da se radi o prijavama sumnje na nuspojave, a ne o medicinski potvrđenim slučajevima nuspojava, kao što bi se iz hrvatskog prevoda s DW-a moglo zaključiti da se radi. Takođe, u hrvatskom prevodu se govori o “trajnim propratnim pojavama”, dok se u njemačkom izdanju izraz “trajne” ne spominje. Iz svega toga zaključujemo da hrvatskom prevodu nedostaju bitne informacije da se ne radi o potvrđenim slučajevima pojave nuspojava od vakcine protiv Covida-19, a potpuno je netačno da su iz Instituta kazali da se radi o “trajnim nuspojavama””, navodi se u analizi Faktografa.

Dodaju da dok u hrvatskoj verziji teksta stoji nadnaslov “Gotovo 400.000 pogođenih”, u njemačkoj verziji tog istog podnaslova se navodi da je “Institut Paul-Ehrlich naveo brojke slučajeva u kojima se sumnja na pojavu nuspojava”.

Da je hrvatski tekst Dojče Vele netačno preveden, potvrdio je i njemački institut Paul-Ehrlich.

“U prevodu se navode ‘trajne nuspojave’ i “teške trajne nuspojave’. No, izvještaji su o sumnjama na nuspojave i sumnjama na teške nuspojave. Stoga, to nisu medicinski potvrđeni slučajevi izazvani vakcinacijom”, stoji u odgovoru Instituta Paul-Ehrlich Faktografu.

Dodali su i da se sve trajne nuspojave smatraju teškim nuspojavama pa onda one ne bi niti bile smještene u dvije kategorije.

Portal Index.hr je nakon ukazane greške objavio ispravak teksta.

Zbog jasnih činjenica da je tekst, izvorno objavljen na njemačkom Dojče Vele, pogrešno preveden na hrvatski, medijske objave i objave na društvenim mrežama koje sadrže ovu tvrdnju ocjenom dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article